Tudomány

Lehet, hogy a genetika tehet arról, hogy nem vagy jó matekból

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.01 | 06:45

Téged is kiráz a hideg a matektól, és mindentől amiben számok szerepelnek? Vagy egy térkép hoz könnyedén zavarba? Lehet, hogy genetikai alapúak a félelmeid, állítja egy új kutatás.

A King’s College London ikreket vizsgáló tanulmánya szerint a matematikától való idegenkedésnek, és a hozzá kötődő szorongásnak genetikai alapjai lehetnek. A Scientific Reportsban közétett tanulmány 1400 ikerpárt vizsgált a generalizált szorongási skálán: a kutatók a matematikai, általános, navigációs és térbeli, illetve a vizuális szorongásokat vizsgálták. Úgy tűnik, hogy a félelmek hátterében valamilyen genetikai összetevő állt: a DNS majdnem a harmadát megmagyarázta a résztvevők közötti különbségeknek.

(Fotó: Pixabay/ PublicDomainPictures)
(Fotó: Pixabay/ PublicDomainPictures)

Nyugi, nem minden a genetika

A genetikai jellemzők azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy az egyén ne érhetne el sikereket ezeken a területeken: a tanulmány arra is rávilágított, hogy azok, akik a navigációval kapcsolatban valamilyen szorongással rendelkeztek, nem minden esetben aggodalmaskodtak a különböző vizuális feladatokkal kapcsolatban. Ez attól is függött, hogy a vizsgált alanyokat milyen barátok vették körül, illetve hogy milyen extra iskolán kívüli tevékenységeket végeztek. Ugyanígy azok, akik a matematikai jellegű feladatokkal állnak hadilábon, nem biztos, hogy a különböző térbeli problémák megoldásától leizzadtak volna.

(Fotó: Pixabay/ Pexels)
(Fotó: Pixabay/ Pexels)

Megelőzhető lenne a szorongás

A kutatók azt remélik, hogy a gyerekeknél korán felismert genetikai hajlam a matematikával és a térbeli szorongásokkal kapcsolatban hozzásegíthet ahhoz, hogy minél hamarabb fejleszteni kezdjék ezeket a területeket.

A specifikus gének felismerése segíthet azoknak a gyerekeknek, akik a leginkább veszélyeztetettek, és így még időben elkezdhetünk foglalkozni velük. Így a későbbiekben megakadályozható, hogy szorongás alakuljon ki ezekeben a helyzetekben.

– mondja Margherita Manachini, a tanulmány egyik társszerzője.

A szerzők azt is feltételezték, hogy a nemek közötti alacsony, de szignifikáns különbség annak köszönhető, hogy a nők nagyobb hajlandóságot mutatnak, hogy megosszák ilyen típusú félelmeiket, mint a férfiak, illetve azért, mert a legtöbb szorongás olyan szakmákhoz társul, amik a sztereotípiák szerint “férfiasak”.

Nyitókép: Pixabay.com/geralt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló