Tudomány

Rátaláltak egy 2000 éves köcsögre, benne az örök élet italával

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.05 | 20:18

Legalábbis az akkori kínaiak azt hitték, megvan az örök élet kulcsa.

Sárgás folyadékot találtak egy 2000 éves bronzkancsóban tavaly októberben, a kínai Honan tartományban. Akkor még bornak nézték a kínai tudósok, de most kiderült, az örök élet elixírjéről van szó.

Nagyjából az idő számításunk kezdetén járunk, a kínai Han dinasztiában, Kína középső részén. Egy 210 négyzetméteres feltáráson került elő a köcsög egy nemesember sírjából, mellette ékkövekből és nemesfémekből készült tárgyakkal.

Az örök élet itala

3,5 liternyi sárgás, alkoholszagú léről van szó, először borra gyanakodtak a tudósok, akkor ezt rizsből és cirokból készítették és rituális eseményeken használták. További vizsgálatok során kiderült, hogy ezt a folyadékot kálium-nitrátból és alunitból készítették, ez pedig az örök élet italának a receptje, mint kiderült az ősi teológiai szövegekből.

Persze szó sincs arról, hogy ez működött volna, sőt, még az sem biztos, hogy megitták. Lehetséges, hogy csak a halál utáni életben segítette az embereket, és csak rituális célokra használták a löttyöt. Mindenesetre jó nagy felfedezés ez, ugyanis most először találták meg az ősi kínaiak elixírjét, eddig csak a fennmaradt szövegekben lehetett olvasni róla.

(via Xinhuanet)

Címlapkép: 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.