Tudomány

Itt egy sziget, ami folyamatosan növekszik

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.07 | 08:15

Tokiótól ezer kilométerre délre van a Nishinoshima sziget, ami folyamatosan növekszik a közelben lévő vízalatti vulkánkitörések miatt.

A Nishinoshima sziget napjainkban. Fotó: Geospatial Information Authority of Japan CC by 4.0

A folyamat úgy néz ki, hogy a sziget körüli vízalatti tűzhányók apró szigeteket hoznak létre, amikor kitörnek. Ezekkel a kicsi szigetekkel kapcsolódik össze a Nishinoshima sziget. Ez úgy zajlik, hogy a Nishinoshima szigeten lévő vulkán kitör, és a szigeten végigfolyó láva folyamatosan növeli a sziget méretét, és összeköti a már meglévő apró szigetekkel, amiket pedig a vízalatti vulkánok hoztak létre.

A Nishinoshima sziget növekedése 1974-ben kezdődött, amikor is néhány nagyobb vízalatti vulkánkitörés megnövelte a sziget méretét. A durva növekedés viszont csak 2013-ban kezdődött, összesen tizenegyszeresére nőtt tizenöt hónap alatt.

2008-ban még így nézett ki. Fotó: National Land Image Information (Color Aerial Photography), Ministry of Land, Infrastructure and Transport of Japan

Ezután a szigetet kutató tudósok azt fontolgatták, hogy lassan megjelenhetnek növények és állatok a szigeten, viszont tavaly tavasszal újra növekedésnek indult a sziget, ilyenkor pedig az egész felszínét elborítja a forró láva. Ilyen körülmények között pedig nem tudnak növények és állatok költözni a szigetre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló