Tudomány

Meghalt Stephen Hawking

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.14 | 08:43

A brit tudós távozása méretes intellektuális űrt hagy maga után.

76 évet élt a briliáns brit tudós, aki népszerű könyveivel és előadásaival boncolgatta a világegyetem nagy kérdéseit. A gyászhírt a család szóvivője jelentette be. A világ valaha élt tudósainak egyik legnagyobbika csillagászattal és matematikával is foglalkozott; Az idő rövid története című művéből több, mint 10 millió példány kelt el.

1963-ban, 21 éves korában diagnosztizálták nála a Lou Gehrig-betegséget, mely a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeit támadja. Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) néven is ismert kór általában rövid élettartamot enged meg. Hawkingot tolószékhez kötötte, aki számos technológiai és virtuális segítséggel is élt.

Szerencsés vagyok, hogy az állapotom az átlagosnál lassabban romlik. Próbálok normális életet élni, nem gondolván a helyzetemre.

nyilatkozta az oxfordi születésű kiválóság.

Kétszer nősült: még az egyetemen lett Jane Wilde a párja, akivel 30 év házasság után, 1995-ben váltak el. Aztán egyik ápolóját, Elanie Masont vette el.

Halála nem csak simán űrt hagy maga után, Neil deGrasse szerint

Intellektuális vákuum keletkezett.

Lawrence Krauss kolléga pedig így fogalmaz:

Távozásával egy csillag kihunyt a kozmoszban. Lenyűgöző embert veszítettünk most el.

 

A jellegzetes szintetizátor-hangon beszélő tudós után három gyerek, illetve három unoka maradt. A CNN oldalán Lucy, Robert és Tim így gyászolja apjukat:

Le vagyunk sújtva, hogy szeretett apánk eltávozott. Nagy tudós volt, akinek munkája sokáig mértékadó lesz. A bátorsága, kitartása és ragyogó humora a világon rengeteg embert inspirált.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló