Tudomány

Otthonról dolgozol? Itt a válasz arra, hogy hat mindez a produktivitásodra

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.03.26 | 15:18

Negatívan semmiképp. Legalábbis a tudósok szerint. És szerinted?

A koronavírus helyzet miatt épp nagyon aktuális az a téma, hogy vajon otthon is tudjuk-e azt a szintet hozni, mint az irodában csücsülve. Kutatók szerint semmi vész: pizsamában dolgozva is épp olyan hatékonyak lehetünk, mint szépen felöltözve a munkahelyünkön. Az otthoni munkavégzés ugyanis nem csökkenti a produktivitást az egy norvég kutatás szerint, sőt, akár még jóval nagyobb tettekre is képesek lehetünk, mint házon kívül. Ez pedig jó hír, hiszen soha aktuálisabb nem volt még a ‘home office’, mint 2020-ban. Sajnos.

via GIPHY

Nils Brede Moe, a SINTEF norvég kutatócég munkatársa hosszú ideje vizsgálja a csapatmunkát olyan cégeknek, mint a Spotify vagy az Ericsson, valamint számos banknál és tanácsadócégnél.

A csapatmunkát vizsgáló friss tanulmányok szerint az emberek nem válnak kevésbé produktívvá az otthoni munkavégzés során, feltéve, hogy ésszerűen dolgoznak és rendelkeznek azokkal az eszközökkel, melyek szükségesek a kollégákkal való együttdolgozáshoz

– írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Moe szerint nagyon is meg lehet őrizni a hatékonyságot akkor is, ha otthonról, úgynevezett virtuális csapatokban kell dolgozni.

A virtuális csapat nem csökkenti magától értetődően a produktivitást, bár egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet a hatékonyság fenntartása. Kutatásunk során arra jutottunk, hogy egyes virtuális csapatok jóval hatékonyabbak is, mint az egy helyen tartózkodó munkacsoportok

– tette hozzá.

Sokan úgy tapasztalják, sokkal több feladatot végeznek el otthon, ahol kevesebbszer szakítják meg őket a munkában. Egy fejlesztőnek például átlagosan 20 percre van szüksége ahhoz, hogy egy ilyen megszakítás után folytassa a feladatát – mondta Moe.

via GIPHY

A kutatók szerint fontos, hogy az együtt dolgozók jelentkezzenek be kollégáiknál, amikor felveszik, és amikor leteszik a munkát.

“Ha egy munkacsoport nem tud egy helyről dolgozni, fennáll annak veszélye, hogy ez aláássa a kölcsönös bizalmat. Ez az információcsere és a visszajelzések számának csökkenéséhez, kiegyenlítetlen munkaterheléshez, megnövekedett ellenőrzésekhez vezethet, és a bizalmatlanság negatív spirálját indíthatja el” – véli Nils Brede Moe.

Ha ott ülsz és arra vársz, hogy válaszoljon valaki, akiről nem tudod, be van-e épp kapcsolódva a munkába, vagy sem, könnyen felvetődhet benned a kérdés, vajon mégis mit csinál a másik. Viszont ha az ember mindenkivel közli, hogy nagyjából hogyan képzeli a napot, például hogy a nap közepén kiugrik bevásárolni a szüleinek, akkor ez megelőzheti az ilyen bizalmatlanságot

– fejtette ki.

via GIPHY

Moe szerint a társas kapcsolatok is kihívást jelenthetnek az otthoni munkavégzésben. Miközben valaki magányosnak érzi magát, és nagyon várja a kora reggeli bejelentkezést, mások számára ez stresszel járhat, főként azoknak, akik otthonról dolgozva megosztják a munkaterületet egy másik felnőttel és gyerekekkel is.

via GIPHY

Címlapkép: Pixabay cco

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Ennyibe fog kerülni egy űrséta
  • szerző:szaboakos
  • 2020. 06. 26.
Gamer
Filmsorozat készül a Fallout-ból
  • szerző:nuus
  • 2020. 07. 04.