Tudomány

Megvannak a gének, amelyek a kannabisz ízét adják

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.30 | 14:01

Hiánypótló kutatás, fontos eredmény! Tényleg az. Nem is hinnéd, hogy ez milyen fontos lépés a legális felhasználás felé.

Pixabay
Pixabay

A UBC tudósai szkennelték a vadkender genomját, és sikeresen be is azonosították azokat a géneket, amelyek a növény sajátos, leginkább a citrom és a föld ízére emlékeztető jellegét adják.

A célunk az, hogy olyan kannabisz-típusokat hozzunk létre, amelyek jól beazonosíthatóak és bőven teremnek. Akárcsak a borászatban, itt is fontos, hogy egy fajta jól beazonosítható legyen: vegyük például a chardonnay vagy a merlot esetét. Ha jó minőségű terméket szeretnénk előállítani, ezek fontos szempontok. A munkánk a közismert fajták termesztői számára nyújt információt, hogy a különleges ízekre lehessen koncentrálniuk.

számol be Jörg Bohlmann, a Michael Smith Laboratories részéről. Bohlmann mellett Judith Booth hallgató és Jonathan Page botanika professzor végzi még ezt a hálás feladatot, aki utóbbi létre is hozott már egy vadkender-vizsgáló és biotechnológiai társaságot is, Anandia Labs néven.

Nagyjából harminc gént térképeztek eddig fel, melyek a különféle aromák kialakulásában működnek közre. Nagyjából ennyi felel a borszőlők ízeinek létrejötténél is; és ezek a gének olyan szerves vegyületek termelődésénél vannak jelen a kannabiszban, mint a limonén, mircén és a pinén. Ezek az aroma-molekulák összefoglaló néven a terpének.

A limonén adja a citromos ízét, míg a mircénnek inkább a földszerű aromát köszönheti a növény

– magyarázza Booth.

Többek közt megtalálták a beta-caryophyllene nevű gént is, amely kölcsönhatásba lép az emberi bőrben található cannabionid receptorokkal, és így boldogsághormont – béta-endorfint – képes termelni a bőrünk.

Bohlmann szerint óriási gazdasági potenciál rejlik az egykor majd szabályosan működő vadkender-ágazatban, de jelenleg azzal a kihívással kell számolniuk, hogy a termesztők még olyan terméssel dolgoznak, amely messze nem szabványos.

Magas minőségű és jól körülhatárolható termékekre van szükség, hogy a kínálat lehetőleg több, különböző fajtából tevődjön össze.

A kutatók szerint még az is jogos igény, hogy kiderítsék, milyen mértékű terpén vegyület képes kapcsolatba lépni az olyan cannabinoid vegyülettel, mint például a THC (tetrahydrocannabinol), mely a növényt gyógyászati célú felhasználásra is alkalmassá teszi, veti fel az UBC.ca.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.