Tudomány

Tudtad, hogy nem kötelező a napi 8 óra alvás éjszaka? Meg lehet oldani két részletben is

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.06 | 06:46

Rengeteg helyről hallottuk már, hogy egy felnőtt embernek napi 8 óra alvásra van szüksége, de ez nem feltétlenül van így.

Fotó: Pixabay.com

Számos tanulmány jelent már meg az alváshiány veszélyeiről, melyek agyunkat, általános egészségi állapotunkat és életkilátásainkat fenyegetik. Egy nemrég publikált kutatásban például arról számoltak be a tudósok, hogy az alvás segítségével agyunk megszabadítja magát a méreganyagoktól.

A modern korban mindenki egyszer alszik naponta, átlagosan 6-8 órát. Az egyfázisos, 8 órás folyamatos alváshoz való ragaszkodás azonban nemcsak stresszeli azokat, akik képtelenek ezt a célt teljesíteni, hanem figyelmen kívül hagyja az alvási szokások gyakori változatait és történeti előzményeit is.

Kétszer egy nap

Egy friss kutatás rámutatott arra, hogy a villamosság koráig az emberek nagy része két szakaszban aludt. Éjszaka két-három órát ébren töltöttek, majd újra elaludtak.

Az alvás emberemlékezet óta túlnyomórészt kétfázisos volt

– állítja Roger Ekirch, a virginiai egyetem alvástörténésze, és az At Day’s Close: Night in Times Past (A nap lezárása: éjszaka a múltban) című könyv szerzője.

Az emberek két részletben aludtak 4-4 órát, a két szakasz között akár egy óránál több időt is ébren töltve. Ezalatt egyesek az ágyban maradtak, imádkoztak, az álmaikon elmélkedtek, vagy házastársukkal beszélgettek. Mások felkeltek, elvégezték munkájukat vagy akár szomszédjukat is meglátogatták mielőtt újra lefeküdtek.

A 19. század folyamán aztán fokozatosan eltűntek a szakaszokra oszló alvásra vonatkozó hivatkozások, és megjelent az álmatlanság fogalma.

Az 1990-es években Thomas Wehr alváskutató rájött, hogy a természetes nappali-éjszakai fényviszonyok között az emberek nagy része két szakaszban alszik. A Psychiatric Times-ban megjelent cikkben Walter Brown pszichiáter pedig a következőt írta:

Úgy tűnik, a közvélemény számára csak a hét-nyolc órán át tartó, megszakítás nélküli alvásnak van létjogosultsága, ami ennél kevesebb, az nem normális. Az alvásszakértők is egyetértenek ezzel.”

Tehát ha felébredünk az éjszaka közepén, nem kell megijedni, ez még nem álmatlanság, ez a normális alvás része.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.