Tudomány

Most te is elnevezhetsz egy bolygót!

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.14 | 10:18

Az égitestet 2007-ben fedezték fel, és most a mi segítségünket kérik a legnagyobb még névtelen kisbolygó elnevezésére a Naprendszerben.

Kép: Wikipédia

A csillagászok kérték fel a nagyközönséget (minket), hogy segítsünk elnevezni a 2007-ben felfedezet bolygót, ami a Neptunusz közelében keringő kisbolygó, és jelenleg az egyáltalán nem költői (225088) 2007 OR10 nevet viseli. A tudósok nem bízták a véletlenre a dolgot, három lehetőség közül lehet választani. Ezek a Gonggong, a Holle és a Vili.

Gonggong egy kínai vízisten, vörös hajú és kígyószerű farokkal szokták ábrázolni. Arról ismert a kínai mitológiában, hogy bizonyos időszakonként  káoszt hoz, áradást okoz, és romba dönti a Földet. Kedves név lenne, nem?

Holle, vagy ahogy a mesékből mi ismerjük Holle anyó, a termékenység, az újjászületés, a tél női európai istennője.

Vili egy északi germán istenség, Odin testvére, aki legyőzte a fagyot és telet hozó óriást, Ymirt és a testét az Univerzum megteremtésére használta. Szóval mintha egy Thor moziból lépett volna elő.

Mivel a bolygó színe vörös, a tudósok is vörös hajú vagy színű istenségeket választottak névadónak. A megtalálása után 12 évig kutatták a kisbolygót mielőtt nevet kerestek neki, hogy jobban megismerjék, és utána hozzá illő nevet találjanak neki. Nem véletlen ez a felhajtás, 2007 OR10, jelenleg a Naprendszer legnagyobb névtelen égiteste, a Kuiper-övben kering, és a becslések szerint 775 mérföld (1,247 km) átmérőjű kisbolygóról beszélünk.

Szavazni itt lehet a névre, és aki nagyon elszánt az akár többször is szavazhat a kedvencére.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
56 évesen apa lesz Tarantino
  • szerző:nuus
  • 2019. 08. 22.