Tudomány

Nem értik a tudósok: hatalmas óriáscápa rajt figyeltek meg az USA észak-keleti partjainál

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.16 | 11:47
  • trendindex: 10

Ezek a nagy testű halak általában magányosan élnek, vagy kisebb csapatokban, de most egy több mint ezer példányból álló csoportosulást figyeltek meg a levegőből.

(kép: Pixabay)

Egészen pontosan még 2013-ban történt az észlelés, amikor is egy körülbelül 1400 óriáscápából álló rajt figyeltek meg a levegőből, a tapasztalatokat pedig most foglalta össze Leah Crowe tengerbiológus néhány társával egy tanulmányban, csak hogy túl sok konkrétumot a tudósok sem tudtak mondani, ugyanis fogalmuk sincs, mi a pontos oka a nagy cápatanácskozásnak. A planktonokkal táplálkozó óriáscápákat az esetek 99%-ában magányosan észlelik, de néha előfordul, hogy kisebb csapatokba verődnek. Ekkora csoportosulásra viszont eddig még nem volt példa.

Nem biztos, hogy a jelenség természetellenes, csak lehet, hogy eddig nem látta még senki őket így senki. Az egyik elmélet szerint a bandázásnak az lehet az oka, hogy a cápák így hatékonyabban győzik le az óceán áramlásait, és így energiát spórolnak, de ez is csak találgatás. Igazából fogalma sincs a tudósoknak a jelenségről.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló