Tudomány

Az izlandiak nem viccelnek, meghekkeltek egy vulkánt

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.08 | 11:43

A sziget kutatói azt mondják, Reykjanes-nél lévő geotermikus erőművük fosszilis tüzelőanyagok nélkül állíthat elő elektromos áramot a Föld mélyében lévő hő révén.

A fúrótorony, amelyet az északi istenről, Thorról neveztek el, közel öt kilométert fúrt lefelé egy vulkán belsejébe. A tervek szerint a kísérleti erőmű tízszer több energiát fog tudni előállítani, mint egy hagyományos.

Augusztusban kezdték a fúrást, januárra majdnem öt kilométeres mélységig jutottak. A mérnökök azt remélik, hogy ebben a mélységben hozzáférnek ahhoz az extrém nyomás alatt lévő 427 fokos folyadékhoz, amiből gőzt hoznának létre, és az működtetné a tiszta elektromos energiát termelő turbinákat.

via GIPHY

A hagyományosnál jóval nagyobb energiát az úgynevezett szuperkritikus folyadék, azaz a nagy nyomás és a magas hőmérséklet hatására sem nem gáz, sem nem folyadék halmazállapotú víz biztosítja.

A tudósoknak és a Thor csapatának két éve van bizonyítani, hogy jó úton járnak.

Kritikusaik, például a Greenpeace azt mondják, hogy tiszta energia ide vagy oda, a kén- és a szén-dioxid kibocsátásra megoldást kell találnia a projektnek.

Címlapfotó: pixabay.com

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.