Tudomány

Nagyon érdekes égi jelenséget láthatsz pénteken hajnalban!

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.02 | 21:18

Szabad szemmel lesz látható öt bolygó is péntekre virradóra.

Péntekre virradóra, a Naptól való távolságuk sorrendjében öt bolygó: a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz lesz látható szabad szemmel az égen. A különleges látványt legutoljára 2004-ben láthattuk itthonról. A horizonton péntek hajnalban kelet és délkelet felé tekintve a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz lesz látható, mielőtt a leghalványabb, a Merkúr eltűnne a felkelő Nap fényében.

Két-három bolygó egymás közelében való megfigyelése

 

nem olyan nagy ritkaság, de a szabad szemmel észlelhető öt bolygó 2004 decembere óta nem jelent meg sorrendben az északi féltekéről nézve. A Naprendszer bolygói egy keskeny síkban keringenek a Nap körül. A Földről tekintve tehát úgy tűnik, hogy az égbolt egy képzeletbeli vonalához, az ekliptikához közel helyezkednek el. Az öt bolygó pénteken, a kora reggeli órákban emelkedik a horizont fölé.

Greg Brown, a Greenwich-i Királyi Múzeum csillagásza szerint

a Vénuszt és a Jupitert láthatjuk majd a legkönnyebben: a Vénusz a brit idő szerint körülbelül hajnali 4 órától, a Mars és a Jupiter pedig körülbelül 2 óra 45 perctől lesz látható a horizont felett. A Szaturnusz hajnali fél kettőkor emelkedik a horizont fölé, de a Marshoz hasonlóan napfelkelte előtt már nehezen lesz látható. A Merkúr csak hajnali fél öt körül kel fel, ezért a hajnali fényben már nehéz lesz észrevenni, és közel marad a horizonthoz. (Közép-európai idő szerint mindez kb. egy órával később látható.) „Mind

az öt bolygót csak egy nagyon szűk időablakban láthatjuk együtt:

a Merkúr felkelése után, de még a napfelkelte előtt” – magyarázta Brown. A leghalványabban látható bolygók megpillantásához egy távcső is elég. A Merkúr megfigyelése előtt viszont meg kell győződni arról, hogy a Nap tényleg a horizont alatt van-e még, és még véletlenül se nézzenek közvetlenül a Napba, mert az súlyosan károsíthatja a szemet.

Alfahír


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.