Tudomány

Tudósok megalkották a világ első pszichopata mesterséges intelligenciáját

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.05 | 13:37

És azt a nevet bírták adni neki, hogy Norman, természetesen a Pszicho Norman Bates-e alapján. Szeretjük a tudományokat, de ez akkor is kicsit nyugtalanító. De akár még ijesztő is lehet.

Forrás: 123rf.com

Persze Normant nem csupán passzióból alkotta meg a három tudós, hanem volt rá komoly okuk is. Azt vizsgálták, hogy az algoritmusba táplált adatok milyen hatással vannak a mesterséges intelligencia reakcióira. A végeredmény nagyon érdekes, de leginkább nyugtalanító. Nagyon az.

A kísérletbe két mesterséges intelligenciát vontak be. Az egyik egy átlagos, olyan, mint a többi, a másik viszont pszichopatának készült eleve, és elnevezték Norman-nek. Mind a kettővel megcsinálták a Rorschach-tesztet, csakhogy Norman algoritmusába gyilkos, beteges, súlyos adatokat tápláltak, míg a másikéba családbarát dolgokat, állatok képeit. És a teszt egyes képeire is ugyanígy reagáltak. Míg a normális mesterséges intelligencia csupa pozitív dolgot látott bele a “pacákba”, addig Norman halált és szörnyűségeket. A teljes kísérleti anyag itt tekinthető meg. A kutatók levonták a konzekvenciát: az algoritmusnál sokkal többet nyomnak a latba az azokba táplált adatok. Vagyis, ha rasszista vagy szexista adatokat táplálunk bele, akkor az MI is rasszista vagy szexista lehet, vagy ugyanígy egy pszichopata, ha viszont abba az irányba tereljük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.