Tudomány

Nem szórakoznak a Boeingnél, felfedezték a világ legkönnyebb fémjét

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.08 | 08:13

Amikor egy-egy világcég milliókat szán innovációra és fejlesztésre, nem véletlenül teszi ezt. A világ legismertebb repülőgépgyártója most egy forradalmian új fémötvözetet mutatott be a világnak.

A Boeing mérnökeinek és kutatóinak felfedezése most alapjaiban változtathatja meg a világot és azt, amit eddig a fémekről gondoltunk. Természetesen a mérnököket elsősorban a költségek lefaragása és a minél hatékonyabb üzemanyag-felhasználás motiválta, de az új anyag sokkal többet ígér ennél.

Megalkottuk a világ legkönnyebb anyagát, ami lényegében 99,9 százalékban levegőből áll!

Magyarázza Sophia Yang kutatómérnök. A szuperkönnyű fém molekuláris rácsozata leginkább az emberi csont belsejének felépítéséhez hasonlítható. Az emberi csont külseje szilárd és kemény, belül azonban meglepően könnyű. Így a csont nem törik el olyan könnyen, és nem is olyan nehéz.

A microlattice elnevezésű anyag a jelenleg ismert anyagok közül az egyik legerősebb és legkönnyebb – egyidejűleg.

Az anyag titka a felépítésében is rejlik. Nagyobb mennyiségben ugyanis olyan hálózat alakítható ki belőle, ahol leginkább hasznosulnak a speciális tulajdonságai. Sophia Yang egy közkedvelt kísérlettel magyarázta el az anyag nagyszerűségét. Az amerikai mérnök-hallgatóknak gyakran adják feladatul, hogy dolgozzanak ki egy rendszert, miként tudnak megóvni egy 25. emeletről ledobott tojást.

via GIPHY

A legtöbben sok-sok réteg buborékos fóliával tekerik körbe- aztán abban bíznak, hogy megússza a zuhanást. A microlattice-ből viszont egy olyan rácsos “doboz” szerkeszthető a tojás köré, ami elnyeli a becsapódáskor a tojásra ható energiát.

Az anyag nagy lehetőségei tehát a belőle felépíthető rendszerekben rejlik. A sokrétű felhasználásnak nemsokára tényleg csak a fantázia szabhat határt, ami egyszer lehetővé teszi a repülőgépek újratervezését.

Forrás: Youtube


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló