Tudomány

Egy laposféreg két fejet növesztett magának az űrben

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.14 | 17:43

A laposféreg eleve egy fura képződmény, de két fejjel meg pláne, hogy az.

Forrás: youtube

A Regeneration tudományos folyóiraban jelent meg egy cikk, ami arról szól, hogy egy laposféregből lemetszettek egy darabot a Nemzetközi Űrállomásra, ahol 5 hét alatt az úgy regenerálódott, hogy közben két fejet növesztett. A dolog pikantériája az, hogy erre egy ekkora kis darab a Földön csak nagyon ritkán képes, sőt egy kutatóintézetben, ahol több éve figyelnek meg egy teljes kolóniát, ilyesmire még nem adódott példa. Bezzeg az űrben meg azonnal.

A férgeket egyébként azért vitték az űrbe, hogy a regenerálódási folyamatot vizsgálják, de egyelőre sok okosságra nem jutottak, csak rejtélyre. Például amikor visszahozták a Földre a korábban az űrbe küldött laposférgeket, azok, földi társaikkal ellentétben, kerülték a sötétséget, és egy időre le is bénultak. A tudósok először az űrrepülésre gyanakodtak, mint kiváltó okra, de aztán be kellett látniuk, valami más miatt történt mindez. Ezért most újabb csapat laposférget küldenek az űrállomásra, és már a kutatók birtokában van az a technológia is, melynek segtségével folyamatosan képesek majd monitorozni a körülményeket és valós időben megfigyelni a történéseket. Így megalapozott következtetéseket is le tudnak majd vonni, amire eddig nem volt lehetőség.

Normal Flatworm Sent Into Space Grows 2 Heads

Flatworms have some rather impressive regenerative powers, but even they generally don’t just go from being single-to-double headed creatures. It appears a trip to space can change that.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.