Tudomány

Ki nem találnád, mivel küzdenének a brit tudósok és Bill Gatesék a szalmonella ellen, a tiszta vízért

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.19 | 10:13

A baktériumot árammal kiütni, mindezt pisi segítségével?

Tudósok már eljutottak odáig, hogy felismerték, miszerint a mikrobákkal működtetett üzemanyagcellák (MFC) képesek áramot termelni – akár vizeletből is, vagy más végtermékből, írja a Gizmodo.

Most viszont egy friss tanulmány arra mutat rá, hogy ez a folyamat baktériumokat is képes elpusztítani, ami a szennyvíz kezelésének is egy új szintjét jelentheti majd. Egy önfenntartó rendszer jöhet létre a közeljövőben, ami világszinten hozhat továbblépést.

via GIPHY

A West of England egyetem kutatói a Plos One magazinban publikálták eredményeiket. Ioannis Ieropoulos professzor kiemeli, hogy

Ez a legelső eset, amikor bebizonyosodott, hogy az MFC-k képesek kórokozókat elpusztítani. Egy megbízható biológiai rendszerünk van, amely segítségével a szennyvizet kezeljük, áramot termelünk és még az ártalmas organizmusokat meg tudjuk állítani.

A vizeletből kinyerhető hidrogén, mint áramforrás, már egy ideje foglalkoztatja a tudósokat, mert így lényegesen egyszerűbb az eljárás, mintha vízből vonnák ki. Az üzemanyagcellákban lévő mikrobák lebontják a csatornába kerülő szerves anyagot, és elektromossággá alakítják. Annyi áramot termelnek így, ami akár egy mobiltelefont is elműködtet.

Ez a folyamat ráadásul képes lecsökkenteni a vizeletmintába bekerült Salmonella Enteritidis szintjét is. A kóros mennyiség kétharmaddal esett vissza, és így az egészségügyi határérték alá szorult. Teljesen megsemmisíteni még nem sikerült, de ez lesz az egyik következő nagy áttörés. Illetve ezzel párhuzamosan a vírusokon való tesztelés is elkezdődik.

via GIPHY

A kutatás létrejöttében nem elhanyagolható szerepet játszott Melinda és Bill Gates alapítványának támogatása is, melynek célja, hogy az eredményeket majd a fejlődő országokban futó projektjeik során alkalmazzák. Ieropoulos szerint

A vízügyi cégek folyamatosan nyomás alatt vannak, hogy minél tisztább vizet állítsanak elő. A költségek pedig egyre emelkednek: az energiafelhasználás pazarló, és erős vegyszereket is bevetnek a folyamat során.

Ha az MFC rendszer működhetne a lakosok otthonaiban, az nagyban leegyszerűsítené a dolgokat. Emellett környezetkímélő vonatkozása is van, ugyanis az ivóvíz előállításának ára például Amerikában a költségvetés 3-4 százalékát is kiteszi, és ráadásul évi 45 millió tonna, üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával is jár. Ezért is fontos volna kidolgozni ezt az új eljárást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló