Tudomány

Ki nem találnád, mivel küzdenének a brit tudósok és Bill Gatesék a szalmonella ellen, a tiszta vízért

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.19 | 10:13

A baktériumot árammal kiütni, mindezt pisi segítségével?

Tudósok már eljutottak odáig, hogy felismerték, miszerint a mikrobákkal működtetett üzemanyagcellák (MFC) képesek áramot termelni - akár vizeletből is, vagy más végtermékből, írja a Gizmodo.

Most viszont egy friss tanulmány arra mutat rá, hogy ez a folyamat baktériumokat is képes elpusztítani, ami a szennyvíz kezelésének is egy új szintjét jelentheti majd. Egy önfenntartó rendszer jöhet létre a közeljövőben, ami világszinten hozhat továbblépést.

via GIPHY

A West of England egyetem kutatói a Plos One magazinban publikálták eredményeiket. Ioannis Ieropoulos professzor kiemeli, hogy

Ez a legelső eset, amikor bebizonyosodott, hogy az MFC-k képesek kórokozókat elpusztítani. Egy megbízható biológiai rendszerünk van, amely segítségével a szennyvizet kezeljük, áramot termelünk és még az ártalmas organizmusokat meg tudjuk állítani.

A vizeletből kinyerhető hidrogén, mint áramforrás, már egy ideje foglalkoztatja a tudósokat, mert így lényegesen egyszerűbb az eljárás, mintha vízből vonnák ki. Az üzemanyagcellákban lévő mikrobák lebontják a csatornába kerülő szerves anyagot, és elektromossággá alakítják. Annyi áramot termelnek így, ami akár egy mobiltelefont is elműködtet.

Ez a folyamat ráadásul képes lecsökkenteni a vizeletmintába bekerült Salmonella Enteritidis szintjét is. A kóros mennyiség kétharmaddal esett vissza, és így az egészségügyi határérték alá szorult. Teljesen megsemmisíteni még nem sikerült, de ez lesz az egyik következő nagy áttörés. Illetve ezzel párhuzamosan a vírusokon való tesztelés is elkezdődik.

via GIPHY

A kutatás létrejöttében nem elhanyagolható szerepet játszott Melinda és Bill Gates alapítványának támogatása is, melynek célja, hogy az eredményeket majd a fejlődő országokban futó projektjeik során alkalmazzák. Ieropoulos szerint

A vízügyi cégek folyamatosan nyomás alatt vannak, hogy minél tisztább vizet állítsanak elő. A költségek pedig egyre emelkednek: az energiafelhasználás pazarló, és erős vegyszereket is bevetnek a folyamat során.

Ha az MFC rendszer működhetne a lakosok otthonaiban, az nagyban leegyszerűsítené a dolgokat. Emellett környezetkímélő vonatkozása is van, ugyanis az ivóvíz előállításának ára például Amerikában a költségvetés 3-4 százalékát is kiteszi, és ráadásul évi 45 millió tonna, üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával is jár. Ezért is fontos volna kidolgozni ezt az új eljárást.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Gizmodo
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...