Tudomány

Érkezik az eperhold! Mit jelent ez a telihold és milyen hatással van ránk?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.20 | 15:33

A nyár első, júniusban érkező teliholdja eperhold néven is ismert. Az idei eperhold egyedülállónak és tartalmasabbnak ígérkezik. De mit kell tudni róla és milyen hatással van a csillagjegyünkre?

A nyár első teliholdja – vagyis az első, ami júniusban jelentkezik – eperhold néven is ismert. Bár a név egy lédús piros gyümölcs képét idézi, az eperhold nem igazán piros.

Az idei eperhold egyedülálló és tartalmasabb, mivel egybeesik a nyári napfordulóval, amely az év mély spirituális jelentéssel bíró időszaka a világ számos kultúrája számára – azoknak, akik az évek során hagyományok vagy rituális szertartások révén ünnepelték az eseményt.

A híres asztrológus, Kyle Thomas – aki hírességek, vállalkozások és online befolyásolók körében végzett kozmikus útmutatásairól ismert -, a Good Morning America című műsorban beszélt arról, hogyan használhatjuk ki a legjobban az energikus telihold idejét.

Mikor látható az eperhold 2024-ben és miért ez a neve?

A NASA szerint a telihold június 21-én, pénteken 21 óra 8 perckor éri el a megvilágítás csúcspontját – az Egyesült Államokban.

A Hold körülbelül 3 napig lesz telihold ebben az időszakban, június 20. csütörtök estétől vasárnap reggelig – közölte az ügynökség.

Elsőként az Old Farmer’s Almanach kiadvány kezdte a 1930-as években közzétenni a teliholdak nevét. Állításuk szerint egyes indián törzsek nevezték el a júniusi teliholdat eperholdnak, hogy az megfeleljen az eper rövid betakarítási időszakának.

Június 20-án már érkezik az nyári napforduló és az eperhold – Fotó: Youtube

A NASA hozzátette, hogy a júniusi hold alternatív régi európai elnevezése „mézeshold”, mivel a mézet is gyakran szüretelték június végén.

A nászút szó – melyet hagyományosan a házasság első hónapjának leírására használnak -, összefüggésben lehet ezzel a teliholddal, tekintettel arra, hogy június hónapban sok az esküvő.

Más elméletek alapján a nászút szó abból a szokásból származik, hogy az ifjú házasoknak mézsört, egy erjesztett mézből készült italt ajándékoztak, amelyet házasságuk első hónapjában elkortyolgathatnak – jegyezte meg a NASA.

Ugyanakkor, más törzsek születési hold, tojásrakó hold és kelőhold néven is emlegették a teliholdat, hogy kiemeljék az új élet kezdetét – olvasható az Old Farmer’s Almanachban.

Milyen gyakran van telihold a nyári napforduló alkalmával?

Nagyon ritka annak az esélye, hogy a telihold a nyári napforduló napjára esik. Az idei eperhold csak egy nappal a nyári napforduló után érkezik, azaz június 20-án, csütörtökön.

Egyes jelentések alapján utoljára 2016-ban volt a napforduló teliholdja, mások szerint 1986-ban vagy akár 1967-ben.

Melyik állatöv jegye az eperhold júniusban?

Minden telihold csillagjegyét az határozza meg, hogy a hold hol helyezkedik el az éjszakai égbolton a különböző asztrológiai jegyekhez képest.

Kyle Thomas szerint a Hold minden évben elmozdul, melynek eredményeként a Holdat körülvevő különböző jellemzők alakulnak ki.

Az eperhold ebben az évben teliholdként helyezkedik el a Bakban, a Föld jegyében, és a 10. keréken, ugyanazon a tengelyen van, mint a Rák vízjegy.

Ez a két csillagjegy kötődik az általunk épített örökséghez, illetve ahhoz, ahonnan származunk – emelte ki Thomas.

„A Rák családi életünkhöz, örökségünkhöz, őseinkhez, múltunkhoz és otthonunkhoz kötődik, míg a Bak a szakmai sikerekhez, a karrierhez, a nyilvános elismeréshez és az örökséghez, amelyre építünk. A magánélet és közösségi élet kettősségének is tekinthető” – tette hozzá az asztrológus.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.