Életmód

ADHD Európában: 2-3 éves vizsgálati várólista és félrediagnosztizált betegek

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.21 | 17:33

Miért küzdünk ennyien ADHD-val? Mi áll a hátterében és mit lehet kezdeni vele? Ilyen valójában az ADHD Európában.

Az ADHD, vagy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, az egyik legfélreértettebb és legelhanyagoltabb állapot Európában, különösen a felnőttek körében. Bár az ADHD-t leginkább gyermekeknél diagnosztizálják, a felnőttek is küzdenek a tüneteivel, amelyek figyelmetlenség, hiperaktivitás és impulzivitás formájában jelentkeznek. Az aluldiagnosztizálás és a kezelések hiánya komoly akadályokat állít a megfelelő támogatás elé – írja az Euronews.com

A történelmi stigma és tudatlanság

Dr. Tony Lloyd, az ADHD Alapítvány vezérigazgatója szerint az egyik fő oka a problémának a történelmi stigma és a félreértések. „Az ADHD-t viselkedési zavarként és rosszul viselkedő iskolás gyerekekkel társították, ami nagy szégyenérzetet alakított ki az érintettekben” – mondta Lloyd az Euronews Health-nek. Az utóbbi években azonban jelentős változások történtek, különösen a COVID-19 világjárvány hatására, amely megszakította az ADHD-val küzdők megszokott megküzdési mechanizmusait. Ekkor ugyanis a kijárási tilalom miatt lecsökkent az embereket érintő ingerek mennyisége, így pedig az ADHD-val küzdők is jobban tudtak fókuszálni akár másokra, akár saját magukra.

ADHD
Forrás: Pixabay

Az ADHD felismerése és kihívások Európában

Az Egyesült Királyságban a figyelemhiányos hiperaktivitás diagnózis aránya jelentősen alacsony, felnőttek körében mindössze 13%, gyerekek körében pedig 11% kap kezelést. A brit orvosi közösség konszenzusnyilatkozata szerint az ADHD-t alulértékelik, aluldiagnosztizálják és alulkezelik. Ezzel szemben a skandináv országokban jobb a helyzet, ahol a kormányzati támogatás és a jól strukturált szervezetek segítik az ADHD-val élőket. Magyarországon az állami ellátásban történő ADHD vizsgálatra 2-3 éves várólista van, ami igen hosszadalmas.

Az ADHD nemek közötti különbségei

Az ADHD-t gyakran viselkedési zavarként jellemzik, ezért sok esetben a nőket félrediagnosztizálják (például szorongással, depresszióval vagy evészavarral), mert a hölgyek kevésbé látható hiperaktivitást mutatnak.

Az ADHD kezelése

A figyelemhiányos hiperaktivitás hatékony kezelése több összetevős, beleértve a pszichoedukációt, gyógyszeres kezelést és viselkedésterápiát. Az állapot sikeres kezelése nemcsak a gyógyszerek szedését jelenti, hanem életmódbeli változtatásokat is. Fontos, hogy a társadalom felismerje a neurokognitív képességek sokféleségét és változtasson az ADHD munkahelyi megítélésén, valamint fontos az oktatás, a társadalmi tudatosság növelése és a megfelelő támogatás biztosítása mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.
Unatkozom
Ezek a legkedveltebb szexpózok
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 06.