Környezet

Ez történne, ha mi emberek eltűnnénk – A Föld újjászületése pár nap múlva elkezdődne

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.08 | 19:29

Ha az emberiség hirtelen eltűnne a Földről, bolygónk lassú, de biztos úton indulna a természetes állapotába való visszatérés felé. Az élővilág ismét virágzásnak indulna, az emberiség nyomait azonban még akár évezredekig magán viselné a környezet.

Az első napokban az áramhálózat összeomlana, a városok sötétségbe borulnának. A háziállatok és az állatkerti lakók sorsa kettéválna: elvadulnának, vagy ragadozók áldozatává válnának.

Illusztráció: 123rf.com

Hónapok múlva a növényzet elborítaná az elhagyatott városokat, a vadállatok visszatérnének, benépesítve a kihalt településeket.

Évek múltán az időjárás és az erózió pusztítani kezdené az épületeket. A mezőgazdasági területek visszatérnének a természetes állapotukba. A vegyi anyagok és a szemét nagy része ugyan lebomlana, de soknak akár évezredekig is nyoma lenne.

Évtizedek múlva a városok és falvak a természet uralma alá kerülnének, a vadon élő állatok populációi megnövekednének, a levegő pedig megtisztulna, a klíma fokozatosan helyreállna.

Évezredekkel később a Földön már semmi sem emlékeztetne az emberekre, a civilizáció nyomai eltűnnének, csak a műanyagok és más tartós anyagok maradnának fenn.

Mit hagynánk hátra?

Az emberiség eltűnése után a Föld visszatérne a természetes körforgásba, de az emberi hatás még sokáig érezhető lenne. A génmódosítások, a mesterséges anyagok és a radioaktív szennyeződések örök emlékeztetői lennének egy letűnt civilizációnak.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló