Tudomány

Már a tudomány is alátámasztja, hogy a hatalom megrontja az embert

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.20 | 14:23

Megvetnek másokat, túlpörögnek, képtelenek az együttérzésre, elvesztik a kapcsolatot a realitással, nem értenek semmihez.

“ A totális hatalom totálisan megront” – állapította meg a 19. századi brit politikus, Lord Acton. Most a modern idegtudomány állítja, hogy a politikusoknak és vezérigazgatóknak tényleg kognitív hiányosságaik vannak, empátiából például elégtelent kapnának.

A hatalmi pozíciók károsítják a “visszatükrözés” neurológiai folyamatát

állítja közelmúltban készült tanulmányában Sukhvinder Obhi, az ontariói McMaster Egyetem kutatója. Ez teszi lehetővé, hogy átéljük, amit mások éreznek.

via GIPHY

Egy pszichológia professzor, Dacher Keltner szerint a hatalommal bíró emberek úgy viselkednek, mint akik traumás agysérülést szenvedtek, impulzívabbak, szívesen kockáztatnak, és kevésbé képesek a dolgokat más emberek nézőpontjából látni.

Aztán van az a jelenség, amit két brit kutató hübrisz szindrómának nevez. Azon túl, hogy az empátiát lenullázza, a hatalom mérgező hatásai abban is tetten érhetők, hogy az érintettek megvetnek másokat, elvesztik a kapcsolatot a realitással, nyugtalanok és vádaskodóak, és az inkompetencia jeleit mutatják.

Ha mindez nem ismerős, akkor valószínűleg nem olvasol híreket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.