Tudomány

Valami nagyon nem stimmel a Jurassic World tyrannosaurus rexeivel

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.21 | 12:51

A Jurassic filmekben az őslények, köztük a t.rexek is kinyújtják a nyelvüket. Csakhogy erre nem voltak képesek egy friss kutatás szerint. Sőt, rágni se nagyon tudtak.

Forrás: 123rf.com

A Jurassic filmek szívesen játszanak el azzal, hogy jön egy őslény, és ragacsos nyálú nyelvvel megnyalja valamelyik főhőst, vagy amikor félelemkeltőn felüvölt és a gyilkos fogsor között kidugja közben a nyelvét is. Egy most megjelent tanulmány szerint a franchise dínókért felelő munkatársai, rajzolói mehetnek vissza a rajzasztalhoz, és készíthetnek friss vázlatokat, mert a fenti két eset a valóságban nem történhetett volna meg, vagyis a filmes ősállatokkal valami biztos, hogy nem stimmel.

Az Austin-i egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia munaktársai is elvégezték azt az összehasonlító kutatást, amelynek során mai madarak és hüllők (krokodilok, aligátorok) csontjait vetették össze az őskori dinoszauruszokból származó fosszíliákkal, és érdekes eredményre, valamint következtetésre jutottak. Méghozzá arra, hogy a dínók nyelve hasonlatos volt az említett ma élő állatokéhoz: nem tudták kinyújtani, mert az szorosan feltapadt a szájpadlásukra, és a nyelvcsontjuk is nagyon rövid volt. Ráadásul az állkapcsuk sem volt túl fejlett, így rágni sem tudtak. A zsákmányból nagyobb darabokat téptek ki, amit aztán egyben nyeltek le, rágás nélkül. Úgyhogy a Jurassic filmeknek van mit javítaniuk, ha hiteles dínókat akarnak hadrendbe állítani legközelebb.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló