Tudomány

Ez igen, ezek a brazil csuklyásmajmok a saját Kőkorszakukat élik!

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.25 | 16:49

A Serra da Capivara Nemzeti Parkban zajlik ám az élet.

A Serra da Capivara Nemzeti Parkban olyan események szemtanúi lehettek kiváltságos kutatók, amelyekre minden régész vágyik. Kiderült ugyanis, hogy az ottani, vadon élő csuklyásmajmok már legalább háromezer éve vesznek igénybe kőeszközöket, hogy céljaikat megvalósítsák!

via GIPHY

A távol Afrikától zajló, nem emberi maradványokkal foglalkozó feltárás rétegei igazolták azt a feltételezést, hogy a kisemlősök már jó ideje élnek a primitív szerszámokkal. Terméseket, magvakat törnek fel, akárcsak az elefántcsontparti csimpánzok, akik bő négyezer éve jöttek rá erre a módszerre. Viszont a brazil, nem emberszabású jószágok is nagy változatosságot képesek felmutatni – lehetőleg az ennivaló tulajdonságaihoz igazítják szerszámaikat.

Tomos Proffitt, a University College London szakembere szerint a rendkívüli leletek bizonyítják, mire képes ez az apró főemlős. A mai ember ősei – az Australopithecus afarensis és a Kenyanthropus platyops – az első csiszolt pengéket bő 3,3 millió évvel ezelőtt hasonló célra készítették. A kisemlősök pedig a kesudiót hámozzák meg, akár ökölnyi kövek segítségével is.

 

Tiago Falótico, a São Paulo-i Egyetem munkatársa szerint a helyi lakosok régóta tudják, milyen ügyesek a majmocskák. 2016-ban már 700 évvel ezelőtti lelettel is alátámasztották ezt az elméletet, majd még tovább ástak.

Új étrend?

Négy fázis után értek le a 3000 éves talajréteghez. De 560 évvel ezelőtt mintha történt volna valami: addig főleg az élesen lecsapó, vékonyabb kavicsokat használták, amivel gyakran mellé is ütöttek. A nyomokból ítélhetően ekkor még kisebb méretű eleségre fájt a majmok foga. Aztán elkezdtek feljönni a méretesebb kődarabok. Vagy étrendet változtattak, vagy egy új csoport foglalta el a korábbiak helyét? Esetleg a növényzet módosult volna?

Az biztos, hogy Kőkorszakról akkor beszélhetünk, ha az egyedek rendszeresen köveket használnak. De hogy ebből tovább fognak-e valaha is fejlődni ezek a majmok, arra még a National Geographic sem venne mérget.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló