Tudomány

Ezért utálod visszahallgatni a saját hangodat

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.27 | 18:33

Ha van rosszabb dolog annál, mint másnaposan felébredni, az biztosan az, amikor az ember felvételről visszahallgatja a saját hangját. Nemcsak a kínos karaoke-estről készült videóra célzunk, mert az egy dolog, hogy nem lehet mindenki Beyoncé, de maga a beszédhang is roppant kínos tud lenni.

Fotó: Pixabay / sweetlouise CC0

Nem számít ritkaságnak, hogy valaki irtózzon a saját hangjától, sőt, az emberek többsége, ha teheti, inkább nem hallgatja vissza magát. A University College London szakértői ennek az okát próbálták meg kideríteni. Először is:

a fejedben teljesen máshogy hallod a hangod, mint a körülötted lévő emberek.

Beszélgetés közben a rezgéseket az a közeg közvetíti, amiben élünk, vagyis a levegő. A hangok először a külső hallójáratba jutnak, majd megrezegtetik a dobhártyát, ezután a hallócsontocskák rezegni kezdenek, majd a rezgések tovább utaznak a folyadékkal teli csigába. Itt ingerületté alakulnak, amiket a hallóideg közvetít át az agy hallóközpontjába, ahol a hangok végül tudatos érzékletté lesznek.

A hang két különböző úton érheti el a belső fület, az elsőt az imént részleteztük, a másik esetben a csontok által vezetett hang közvetlenül a fej szövetein keresztül éri el a csigát. Egészen máshogy érzékeljük ezeket a rezgéseket, ha a két lehetőség kombinációja merül fel, ilyenkor mi magunk beszélünk, de ha felvételről hallgatjuk vissza a hangunkat, akkor a levegő által közvetített és mások által is érzékelt hangunkat halljuk. Mivel ehhez nem vagyunk hozzászokva, ezért furcsának érezzük és a legtöbb esetben negatívan ítéljük meg.

Amikor beszélünk, mások úgy hallják a hangunkat, mintha egy mikrofonba, vagy hangosbemondóba beszélnénk. Mi belül egy komplett barlangrendszeren keresztül érzékeljük a hangunkat

– magyarázza Martin Birchall professzor.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.