Tudomány

Kiderült, hogy sokkal veszélyesebb lesz a Marsra utazni, mint eddig hittük

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.30 | 10:53

Azt régóta tudják a tudósok, hogy a Marson a kozmikus sugárzás mértéke egyelőre ismeretlen terep. A nagy kérdés az, hogy éri-e olyan mennyiség a felszínt, amit már nem fog elviselni az emberi szervezet, még védőruhában sem?

Forrás: youtube.com

A Mars-utazás veszélyesebb lehet, mint gondolnánk. Jelenleg a legnagyobb veszélyt az űrből érkező sugárzás jelenti, a kutatók szerint ezek a kozmikus sugarak egyenesen az emberi DNS-t roncsolják. Sokkal durvábban, mint korábban gondolták.

Pedig az első 12 űrhajós jelöltet már kis választották, sőt, még a leendő marsjáró autójukat is elkészítették. A tudósok most újra azt vizsgálták, hogy a sérült DNS hogyan tud rákot okozni. Közben megvizsgálták a sugárzás megbecsült mértékét az űrben és a Mars felszínén is. Az eredmények aggasztóak. A sugárzás kétszerese annak, amit korábban gondoltak.

Viszont felismerték, hogy a sérült DNS hogy terjed szét a testben. Az egereken végzett kísérlet baljóslatú eredménnyel végződött: a sugárzásnak kitett DNS megsokszorozza önmagát. Jeleket küld a szomszédos, egészséges sejteknek, és mutációra kényszeríti azokat, ami daganatot és rákos sejteket eredményez.

Az előző számítások nem számoltak a dominó hatással. A jelenlegi ismereteink szerint a legmodernebb űrruha is csak részleges védelmet nyújt a sugárzás ellen. Szerencsére a Föld légköre megvéd minket az űrből érkező sugárzástól, ugyanez a Mars esetében nem mondható el. A Föld mágneses mezője távol tartja az ártalmas sugarakat, de a mélyűrben, hasonlóan a Marshoz, nincs ilyesfajta védelem.

A mostani kutatások ellenére még mindig kevés pontos adat áll rendelkezésünkre. Főleg azt nehéz megbecsülni, hogy mekkora kockázattal jár pontosan a Mars-utazás. A tudósok mindenesetre azt hangoztatják, hogy mielőtt embereket küldenénk a Vörös Bolygóra, sokkal több tudást kell összegyűjtenünk. Vagy maradnak a robotok!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló