Tudomány

Csak szólunk: annyi CO2 van a levegőben, hogy már a fák sem menthetnek meg minket

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.05 | 08:36

Annyira komoly a helyzet, hogy már nem elég megoldás a levegő megtisztítására a fák ültetése. Egyszerűen annyi CO2-t küldünk még mindig a levegőbe, amennyivel nem tudnak megbirkózni sem a jelenleg Földön élő növények, sem azok, amelyek elültetését eddig csak tervezték.

Forrás: pixabay.com/skeeze CC0

Éppen ezért veszélyes, amikor a világ egyik legnagyobb iparával rendelkező országának első számú embere zsigerből letagadja a klímaváltozás és az üvegházhatás létezését is. A Föld egyre gyorsuló ütemben halad az egyre súlyosabb környezeti katasztrófák felé, és túlmentünk már azon a ponton, ahol még kényelmes intézkedésekkel rendbe lehetett volna hozni az okozott károkat.

A fáknak megvan az a csodálatos képessége, hogy nagy mennyiségű CO2-t képesek felszívni és megkötni, ezáltal természetes módon tisztítják a levegőt. A legújabb számítások szerint azonban jelenleg annyi CO2 van a levegőben, hogy a feldolgozásához szükséges élőfa telepítésére egyszerűen már nincs hely a Földünkön.

Ez azt jelenti, hogy fokozatosan 2 – 2,5 fokkal fog emelkedni a bolygónk átlag-hőmérséklete. Ez azt jelenti, hogy jelentős, sok helyen extrém mértékben meg fog nőni a veszélye az erdőtüzeknek, az irtózatos aszályoknak, szélsőséges viharoknak.

A fő kérdés azonban az, hogy mit tehetünk ez ellen, visszafordítható-e az emelkedő hőmérséklet? Hétmillió négyzetkilométernyi erdő telepítésével évente 3 milliárd tonna szenet tudnánk kivonni az atmoszférából. Ez kábé tíz százaléka annak, amit beletolunk a levegőbe – évente. Tehát pusztán a fák ültetése már nem oldaná meg a problémát, viszont akkor is nagy segítség lenne.

Csakhogy ezzel egy bökkenő van. Hétmillió négyzetkilométer csaknem az Egyesült Államok teljes szárazföldi területe. Bolygóméretben jelenleg kétszer ekkora területet használ a mezőgazdaság, és ennek mérete a bolygó lakosságának növekedésével együtt gyarapszik. Más szóval, ha ültetnék is kell ő mennyiségű fát, azonnal éhínség ütné fel a fejét.

Megnyugtató megoldás egyelőre nem született, de abban a tudósok és az értelmesebb politikusok is egyetértenek, hogy drasztikus lépésre lesz szükség.

Forrás: pixabay.com/skeeze CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló