Tudomány

Szenzációs fordulat: visszahozhatják a kihalt fajt, az északi szélesszájú orrszarvúkat

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.05 | 12:24
  • trendindex: 4

Egy új technológiával elvileg sikerülhet.

Kép: Wikimedia

Korábban itt írtunk Sudanról, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúról. Márciusban elpusztult, és ha szigorúan nézzük, így kihalt az egész faj, ugyanis természetes módon a fennmaradt két nőstény nem tudna utódokat a világra hozni.

Mielőtt Sudan meghalt volna, félretették egy jó adag ivarsejtét, ennek köszönhetően sikerült létrehozniuk egy orrszarvú embriót a laborban.

Ez még nem jelenti azt, hogy minden rendben lesz

Rengeteg kockázattal jár a procedúra. A szélesszájúak egy másik alfajába tartozó orrszarvút használnának pótanyának, ebbe az állatba ültetnék a kihalt faj nőstény és hím ivarsejtjeit, ez utóbbiból pedig nincsen sok. Összesen négy darab hím spermáját gyűjtötték össze, és egyikből se sokat, tehát nem tudnak a végtelenségig próbálkozni. Emellett genetikailag eléggé limitált a készlet, ez pedig problémákat okozhat, még sok évvel azután is, hogy sikerült újraéleszteni az északi szélesszájú orrszarvúkat.

De még így is bőven van remény, köszönhető ez annak az őssejtes technológiának, ami tudja növelni a genetikai sokszerűséget. Ha minden igaz, három év múlva meg is születhet az első, kihalás utáni északi szélesszájú orrszarvúbébi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló