Tudomány

Holló a hollónak nem vájja ki a szemét, na de a varjúét?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.09 | 16:21

Kiderült, a varjúfélék családjához tartozó fekete seregek nincsenek túl jó viszonyban. A méretes hollók bizony kapnak rendesen a kisebb rokonaiktól, kár értük.

A varjúfélék családja egyáltalán nem mentes a perpatvaroktól: sajnos kiderült, hogy a hollók és a varjak kimondottan rühellik egymást. Egy új kutatás azt hozta ki, hogy az agresszívebbek mégis a varjak, dacára kisebb termetüknek. Az Észak-Amerikában megfigyelt csapatok kipattant konfliktusait ugyanis 97 százalékban az utóbbiak okozzák.

De ez nem csak a tengerentúli szárnyasokra igaz: bármilyen kontinensen élnek egymás közelségében, a kisebb faj bandákba verődik, hogy gyötörje a hollókat.

A varjak azért nem mindig ilyen bunkók – rengeteg megfigyelés azt támasztja alá, hogy a legtöbb csetepaté akkor alakul ki, amikor a költésük időszaka zajlik. Azaz márciustól májusig nem éppen a barátságos arcukat mutatják. Ráadásul a hollók sem szentek: tőlük azért kell félteni a fészekaljat, mert rájárnának a távoli rokon fiókák könnyű húsára.

Kivételes összetűzések esetleg télen is történnek, amelyek már a varjak fészkelőhelyének előkészítéséhez kapcsolódhatnak: ilyenkor a territóriumukat és a forrásaikat is védeni kényszerülnek a behatoló hollóktól.

A British Columbia zoológusa, Ben Freeman szerint két fontos tanulságot érdemes az eset kapcsán levonni:

Egyfelől le kell szögeznünk, hogy ha kétféle madár csap össze, akkor nem mindig a nagyobb testű kerül ki győztesen az agresszív eseményből. A közösségi összefogás képessé teszi az apróbbakat, hogy elűzzék a termetesebb szárnyasokat. Másfelől pedig, nagyszerű dolog, hogy civilek is segítettek a megfigyelésekben. Az ő eredményeik nélkül képtelenség lett volna ennyi adatot összegyűjtenie a tudósoknak.

A madarak életterére vonatkozóan is magyarázatot nyújt a tanulmány.

Míg a varjak a lakott települések környékén, városok és tanyák táján lelhetőek inkább fel, addig a hollók az elhagyatottabb helyekre vetették be magukat.

Azzal, hogy így felosztják maguk közt a területet, elejét veszik a hasonló életvitelű, de eltérő viselkedésű fajok közti civakodásoknak. A jövőbeni tanulmányok a térhasználat körüli balhékra fókuszálhatnának, hogy melyik faj bizonyul ügyesebbnek a kiszorítósdiban.

A varjúfélék családjának legtöbb tagja hírhedt haragtartó, így a további eredmények sem okoznának hatalmas meglepetéseket, a Science Alert szerint.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.