Tudomány

A Skorpiókirály tényleg létezett – ki gondolta volna?

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.10 | 16:13

Dwayne "The Rock" Johnson filmes debütálás a Múmiában volt, az epizódszerepet pedig hamar követte egy egész estés film az eljátszott karakterrel: így Mathayusnak, a skorpiókirálynak köszönhetően a Szikla nem sokkal később felhagyhatott a pankrációval. Most kiderült, hogy a fantasy mégsem volt teljesen kitaláció!

Forrás: youtube.com

Az igazi skorpiókirály Egyiptom első királyai között kell keresnünk. Időszámításunk előtt 3150-ben az első fáraódinasztia éppen megszilárdította a hatalmát, lefektetve az ókori birodalom alapjait. A lehetséges skorpiókirály Dél-Egyiptom felett uralkodott és nagyon speciális módon temették el.

Egyrészt más egyiptomi fejedelmekhez hasonlóan sírboltjában helyet kaptak a földi javai, illetve azok az eszközök és dolgok, amelyekről úgy gondolták, hogy hasznára lehet majd a túlvilágon is. Sörrel teli korsók, ruhák, ékszerek és fegyverek – és bor is, amit bizonyíthatóan a szomszédos országokból, például Jordániából importáltak.

via GIPHY

Csak ebből 700 agyagkorsót találtak összesen 4500 liter borral a belsejükben. A borok analízise kimutatta, hogy különböző keleti fűszerekkel, borfűvel, kakukkfűvel és korianderrel vannak ízesítve. Sőt: néhányat fügével erősítettek fel, ami egészen ritka szokás volt akkoriban. És feltehetően hatalmas összegekbe került.

Ez jól mutatja, hogy milyen gazdag uralkodó lehetett első Scorpion. Bizony, a fennmaradt leletek tanúsága szerint ez volt a neve is. Nem véletlenül, hiszen az egyiptomi uralkodók isteneknek tekintették magukat, a névadó valószínűleg Serket volt, a skorpiók istennője. Valószínűleg népszerű és elterjedt kultusza miatt választották nevét, és nem azért mert skorpiók hadának parancsoltak volna.

via GIPHY

Bár Scorpion síremlékét megrongálták és kifosztották, mint a fenti példa is mutatja, a rablók szerencsére nem voltak elég alaposak, és rengeteg szobát, tárolóhelyiséget tártak fel korunk régészei. Annyi párhuzam történelem és történet között mindenképpen van, hogy az igazi skorpiókirály filmbéli rokonához hasonlóan elképesztő harcos volt, csapataival messzi földeken is sikerrel hódított – ahogy erről szarkofágja hieroglifái tanúskodnak.

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.