Tudomány

Napi egy kávé lecsúszik? Lehet, hogy többet kéne inni

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 13:43

Egy amerikai és egy európai kutatás is arra jutott, hogy ha szervezetünk bírja a kávét, akkor érdemes naponta több csészével is inni belőle.

Két jelentős tanulmány szerint kávézni nem csak élvezetes, hanem nagyon hasznos is. A kávé ugyanis csökkenti a halálos betegségek okozta korai halálozás kockázatát.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált két tanulmány az eddigi legátfogóbb vállalkozás ebben a témában.

Az első elemzésben részt vevő kutatók átlagosan 16,2 évet töltöttek azzal, hogy megkérdeztek összesen 185 ezer amerikait. Arra jutottak, hogy azok, akik kettőnél többször ittak kávét naponta, 18 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a kutatás során, a heti 1-6 kávét elfogyasztóknál ez az arány 12 százalék.

via GIPHY

A másik kutatást egy rák és táplálkozáskutatással foglalkozó európai szervezet (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) jegyzi. Több mint 521 ezer embert figyeltek meg Európa 10 országában átlagosan 16,4 év alatt. Kiderült, hogy a kávéivók közül a legtöbbet fogyasztó 25 százalék hosszabb ideig élt, mint mindenki más.

A napi kávéfogyasztás csökkentette a különböző szervi betegségek kockázatát, például a rákét, valószínűleg a koffein természetes antioxidánsai játszanak ebben szerepet. Továbbá kedvező hatott a koffein lebontásáért felelős génekre, amelyek akadályozzák a szív- és érrendszeri problémák kialakulását.

Címlapfotó: Pixabay CCO


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló