Tudomány

De mihez kezdene a NASA a hadsereg költségvetésével?

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.14 | 18:13

A hidegháborús korszaknak, a fegyverkezési versenynek és az űrversenynek volt egy vitathatatlanul áldásos hatása: az űrkutatás soha nem látott mértékű támogatása. De nemcsak a NASA volt egyértelmű nyertese a dolognak, hanem az egész emberiség is.

Forrás: pixabay.com/skeeze CC0

Bár a célok és a motiváció kevésbé voltak magasztosak, utóbb visszanézve mégiscsak sokat köszönhetünk a tetteknek. Így hódíthatta meg az ember viszonylag rövid idő alatt a világűrt, és ezért léphetett az emberiség a Holdra. Olyan tettek voltak ezek, melyek még néhány évvel bekövetkeztük előtt is lehetetlennek tűntek.

Ha az emberi űrutazások vissza is szorultak azért az űrügynökség költségvetésével egyenes arányban, a NASA nem kevésbé fontos felfedezéseket tett azóta, gondoljunk csak a Mars vagy a Szaturnusz egyik holdjának, a Titán felszínének feltérképezésére.

A józan ész azt diktálná, hogy az egész bolygó, a nemzetek összefogjanak, és közösen nézzünk szembe a galaxis kihívásaival. Ez egyelőre várat magára, a kozmikus mértékkel nézve piti kis háborúskodás egyelőre jóval érdekesebb, és több pénzét, erőforrását foglalja le a Földnek. De mi történne akkor, ha akár csak az Egyesült Államok hadseregének költségvetését már a NASA kapná meg? Mit érhetnénk el akkor?

A NASA jelenleg évi szinten 18 milliárd dollárból gazdálkodhat. Ezzel az amerikai kormány ugyan világelső annak tekintetében, hogy mennyit fordít űrkutatásra, de más számokkal összevetve már nem annyira rózsás a helyzet. 1969-ben, amikor az első ember a Holdra lépett, a szövetségi költségvetés 4,5 %-a ment a NASA-nak. Ma ez a szám 0,5 % mindössze. Még érzékletesebb, hogy a hadsereg közben éves szinten 600 milliárd dollárt költhet el.

Felvetődik a kérdés, hogy mit érhetne el a NASA, ha ez az összeg a rendelkezésére állna. Hamarabb eljutnánk a Marsra? Esetleg egy másik naprendszerbe?

A NASA számításai szerint mostantól nézve körülbelül 450 milliárd dollárba fog kerülni az első ember eljuttatása a Marsra 2030 és 2040 környékén. De egyéb jelentős projektek is felgyorsulhatnak. Felgyorsulhat a megépítése a világtörténelem legerősebb űrrakétájának (35 milliárd). Végre befejezhetik a világ legdurvább űrteleszkópját, a James Webb távcsövet (8,8 milliárd). Társulhatnak a SpaceX projekttel, a Marsra tervezett Vörös Sárkány Küldetéssel (320 milliárd). És 2024-ig előre kifizethetik az összes NASA költséget a nemzetközi űrállomással kapcsolatban (30 milliárd).

Tehát, lenne hova tenni a sok pénzt, és talán előremutatóbb is lenne a háborúskodásnál.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.