Tudomány

Hihetetlen, de az okos spenót bombát keres és szól, ha talál

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.18 | 07:43

A nanotechnolóiával felturbózott növény érzékenyen reagál a vegyi anyagokra.

A MIT mérnökei egy olyan újfajta spenótnak adtak életet, amelyik észleli a mérgező vegyi anyagok és robbanószerek jelenlétét a talajvízben. A növény a veszélyről egy vezeték nélküli figyelmeztetést ad le, állítja a Futurism.

A massachusettsi műszaki egyetem szakemberei a növény leveleit karbon nanocsövecskékkel látták el, ami elektronikus szenzorok segítségével a spenót képes kommunikálni az emberekkel.

A nano-bionika célja, hogy a növényt ellássa olyan funkciókkal, amelyek természetes módon nem alakulnának ki benne.

Michael Strano professzor elárulta azt is, hogy a miniatűr csövecskék észlelik a talajvízben felbukkanó nitroaromás vegyületeket, melyeket főleg robbanóanyagokhoz használnak. Találat esetén a növény fluoreszkáló jelet bocsát ki, amelyet egy mobiltelefon méretű számítógépre szerelt infravörös kamera vesz. Ekkor a rendszer emailben értesíti a felhasználót a veszélyről. A növények a környezetük monitorozására tökéletesen alkalmasak: átfogó gyökérhálózatuk folyamatosan mintát gyűjt a talajból, és a felvett anyagokat fel is szállítják a leveleikbe.

via GIPHY

Strano csapatának rendszerét használták már arra, hogy hidrogén-peroxidot, dopamint vagy ideggázt mutassanak ki, például a legutóbb a szíriai támadások kapcsán.

Szeretnék, ha ezt a technológiát aszály ellen, és az aratási hozam növelésének érdekében is be lehetne vetni, talajjavító céllal.

Ezek az érzékelők valós idejű információt adnak a növénytől. Mintha beszélgetnénk vele. Ezek az adatok befolyásolhatják a termést is.

teszi hozzá Min Hao Wong kutató.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló