Tudomány

Hihetetlen, de az okos spenót bombát keres és szól, ha talál

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.18 | 07:43

A nanotechnolóiával felturbózott növény érzékenyen reagál a vegyi anyagokra.

A MIT mérnökei egy olyan újfajta spenótnak adtak életet, amelyik észleli a mérgező vegyi anyagok és robbanószerek jelenlétét a talajvízben. A növény a veszélyről egy vezeték nélküli figyelmeztetést ad le, állítja a Futurism.

A massachusettsi műszaki egyetem szakemberei a növény leveleit karbon nanocsövecskékkel látták el, ami elektronikus szenzorok segítségével a spenót képes kommunikálni az emberekkel.

A nano-bionika célja, hogy a növényt ellássa olyan funkciókkal, amelyek természetes módon nem alakulnának ki benne.

Michael Strano professzor elárulta azt is, hogy a miniatűr csövecskék észlelik a talajvízben felbukkanó nitroaromás vegyületeket, melyeket főleg robbanóanyagokhoz használnak. Találat esetén a növény fluoreszkáló jelet bocsát ki, amelyet egy mobiltelefon méretű számítógépre szerelt infravörös kamera vesz. Ekkor a rendszer emailben értesíti a felhasználót a veszélyről. A növények a környezetük monitorozására tökéletesen alkalmasak: átfogó gyökérhálózatuk folyamatosan mintát gyűjt a talajból, és a felvett anyagokat fel is szállítják a leveleikbe.

via GIPHY

Strano csapatának rendszerét használták már arra, hogy hidrogén-peroxidot, dopamint vagy ideggázt mutassanak ki, például a legutóbb a szíriai támadások kapcsán.

Szeretnék, ha ezt a technológiát aszály ellen, és az aratási hozam növelésének érdekében is be lehetne vetni, talajjavító céllal.

Ezek az érzékelők valós idejű információt adnak a növénytől. Mintha beszélgetnénk vele. Ezek az adatok befolyásolhatják a termést is.

teszi hozzá Min Hao Wong kutató.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Futurism
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Neked ajánljuk
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...