Tudomány

5 állat, ami tényleg szuperhős képességekkel rendelkezik

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.25 | 11:13

A természet alkotja a legcsodásabb dolgokat a világban, az evolúció pedig nem egyszer tökéletesített néhány állati tulajdonságot az évmilliók alatt. Akkora sikerrel, hogy egyes állatok tulajdonságait a szuperhősök is simán megirigyelnék. Vagy már meg is irigyelték!

Daredevil – denevér

A szuperhősök világában Matt Murdock még gyerekként vakult meg némi radioaktív hulladéktól, de cserébe olyan szuperképességet szerzett felnőve, aminek köszönhetően hanghullámokat használva gyakorlatilag látja a környezetét. Így lett ő Daredevil (hagyjuk a Fenegyerekezést). A szuperhős 360 fokban érzékeli a világot maga körül, így jóval többet lát, mint normális esetben.

A denevérek annak ellenére nem látnak semmit a sötétben, hogy éjszakai állatok. Ezért a Daredevilhez hasonló képességet fejlesztettek ki ahhoz, hogy tájékozódjanak és vadásszanak a sötétben. Hanglokátoros rendszerük úgy működik, hogy ultrahangot bocsájt ki, ami visszaverődik a tárgyakról. A visszhangok sebességének érzékelésével az agyukban egy kép rajzolódik ki a környezetéről. Tegyük hozzá, hogy Matt Murdock szuperképessége nem annyira a fantázia szüleménye, hiszen a valóságban a látássérült emberek ugyan korlátozottan, de használnak hanglokátoros tájékozódási módszereket.

Magneto – postagalamb

Az X-Menek ősellensége, Magneto hatalommal rendelkezik a fémek felett úgy, hogy képes érzékelni és irányítani a mágneses mezőket az elméje segítségével. Nos, több állat használ mágneses érzékelést a tájékozódáshoz. A postagalamb például akkor is hazatalál több ezer kilométer távolságból is, ha nem lát semmit. A Föld mágneses terét használja ehhez.

A pontos okok még mindig feltáratlanok, de a tudósok olyan anyagot találtak a madarak csőrében, ami reagál a különböző mágneses terekre – így gyakorlatilag az orrukat követik. Igaz, hogy Magneto ereje jóval látványosabb, de mondjuk a lánya, Polaris, aki a világot mágneses energiaként látja, már szinte ugyanaz a képessége, mint a galamboknak.

Mystique – indonéz utánzó polip

Az X-Men kék bőrű lánya, Mystique bárkinek képes felvenni a külsejét, megváltoztatni a saját alakját, hogy így tévessze meg a környezetét. Többnyire sikerrel. Nos, az állatvilágban van néhány állat, ami képes megváltoztatni normál alakját és méretét, de ezek közül is kiemelkedik az utánzó polip.

Szükség esetén megváltoztatja a színét, viselkedését, formáját és a mintázatát is, hogy minél jobban hasonlatossá váljon a kiszemelt fajhoz. Tucatnyi állatot tud így lemásolni, mint például a tengeri kígyót, a medúzát és növényeket. A legtöbb utánzott faj mérgező, így a polip elsősorban azért veszi fel a formájukat, hogy elijessze a ragadozókat. Más fajok külsejére azért van szüksége, hogy a prédája gyanútlanul megközelítse.

Vadóc – Pitohui madár

Vadócnak van az egyik legmenőbb képessége az X-Menek között. Bármelyik szuperhősnek képes ellopni az erejét, s ehhez csak meg kell érintenie az illetőt. Az Új-Guinea-i Pitohui madár hasonló módon vadászik. A tolla és a bőre olyan anyagot tartalmaz, ami a világ egyetlen mérgező madarának kétes címével ruházza fel. Mentségére legyen mondva, ezt arra használja, hogy védekezzen a ragadozók ellen.

A dolog legérdekesebb része, hogy a madarak nem maguktól termelik ezt, hanem úgy, hogy megeszik a Choresine bogarakat. Sőt, ha vannak tojások és fiókák, rajtuk is megjelenik a mérgező anyag, még úgyis, ha soha nem ettek a bogárból. Jó eséllyel a szüleik kenik be őket, akik tehát ellopják a bogarak méregtermelő képességét.

Zeitgeist – Bombázó futrinka

A bombázó bogár képessége talán túl is tesz az ismert szuperhősökén. A szervezete védekezés gyanánt savas gázbombákat állít elő. Ha nagyon veszélyben érzik magukat, akár annyi bombával is megszórhatják a ragadozót, hogy meg is ölhetik. A bombák két fő kémiai vegyülete alapesetben elkülönülve tárolódik a bogár potrohában. Veszély esetén a két anyagot összekeveri a testében, amiből létrejön a halálos koktél, s ez végül kispriccel az állatból.

Az X-Menek közül Anarchistnak és Zeitgeistnek van hasonló képessége. Előbbi savat izzad, utóbbi savat köp. De a hatékonyságot tekintve a futrinka jóval menőbb náluk.

Forrás: pixabay.com/NeuPaddy CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.