Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Tudomány

Megoldódni látszik az ausztrál tini lábát felfaló tengeri vízibolhák rejtélye

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.14 | 08:27

Undorító és ijesztő képek és felvételek járták be az internetet néhány napja. Egy ausztrál srác lement a partra, de rejtélyes, apró vízi lények szó szerint felzabálták a lábát.

Forrás: wikipedia/Hans Hillewaert

Mint arról a nuus.hu beszámolt, Sam Kanizay focizott egyet barátaival, majd úszni ment Melbourne egyik strandjára. A srác mindössze félórát töltött a vízben, amikor érezni kezdte, hogy lábai zsibbadnak. Azt hitte, hogy a sport miatt van, de azért a partra úszott, ahol aztán döbbenten látta, hogy vérzik a lába. A vérzés fél óra után sem csillapodott, ezért apja az ügyeletre vitte. Itt aztán – hosszas huzavona után – kiderült, hogy húsevő vizibolhák támadták meg a fiút.

Ezek az apró ragadozók normál esetben döglött halakat esznek, de mivel a fiú sokáig mozdulatlan maradt, ő is célponttá vált.

Azt régóta tudja mindenki, hogy Ausztrália élővilága mintha semmi másért nem fejlődne, csakhogy végezzen az emberrel. A vízibolhák eddig nem szerepeltek az emberre veszélyes fajok listáján, de ez most alapjaiban változhat meg. Ráadásul a vérengzést elkövető vízibolha nem egy fajra utal, körülbelül 500 különböző állatfaj tartozik ez alá a gyűjtőnév alá, és mindegyik eléggé ragadozó természetű.

A kutatóknak nagy segítséget nyújtott az élelmes apa, aki némi nyers hússal gyűjtötte be néhány példányt a falánk kis állatkákból.

Genefor Walker-Smith tengerbiológus ez alapján úgy véli, hogy az állat a lyssianasid amphipods, a tenger apró kis takarítói. A kutató szerint a szokatlan támogatás egy szerencsétlen véletlen eredménye, amikor a fiú rosszkor volt rossz helyen, és megzavarta az állatokat.

Akik egyébként rendkívül fontos dolgot végeznek, ők tüntetik el ugyanis a vízben elpusztult haltetemek és élőlények nagy részét, tisztán és egészségesen tartva ezáltal a vizeket. Az ausztrál sebei azért voltak különösen csúnyák, mert az amphipodok a harapáskor véralvadás-gátlót fecskendeznek a sebbe.

Ugyanakkor még mindig nem lehet száz százalékosan azt mondani, hogy vízibolháról van szó. A tettes éppúgy kereshető a vízi tetvek és a medúza lárvák körében is. És akkor még nem is beszéltünk a mélység rejtett állatairól. Simán lehet, hogy a globális felmelegedés hatására egy eddig nem ismert faj jött felszínre. A biológus azt javasolja, ha bármi nyomát látnánk a kis lényeknek, azonnal kezdjünk el úszni az ellenkező irányba.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló