Tudomány

Kiderült, hogy a felnőtt agy hol képes még új neuronokat előállítani

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.21 | 14:24

Ausztrál tudósok az amigdala új tulajdonságát tárták fel.

Első ízben mutatták ki ausztrál tudósok, hogy a kifejlett egér agya új sejteket is képes termelni az amigdalában. Eredményeik előrelépést jelenthetnek a depresszió és a szorongás kezelésben, illetve az agyműködés alaposabb megismerésében.

Az amigdaláról eddig is lehetett tudni, hogy rengeteg érzelmi választ kezel, például a félelemhez kapcsolódóak zömét. Ha a belső összeköttetései gyengülnek, akkor az szorongásos zavart és poszttraumás stresszt is okozhat.

via GIPHY

Ha az agy képes új neuronokat létrehozni ebben a régióban, akkor ezáltal lehetőség nyílik a mentális megbetegedések ellen más módokon is küzdeni – vélik a Queenslandi Egyetem szakemberei, a Science Alert hasábjain.

Korábban is tudtuk, hogy új idegsejtek létrejöhetnek a felnőtt agyban, de az amigdalában most sikerült kimutatnunk őket első ízben. A felfedezésünk előre lendítheti az amigdala félelmet és ijesztő emlékeket szabályozó szerepének feltárását.

számol be Pankaj Sah, a Queenslandi Brain Institute részéről.

A neurogenezist, azaz a neuronok termelését eddig csak a felnőtt emberek striátumában, illetve a hippokampuszában sikerült bizonyítani, mely utóbbi agyi régió a hosszútávú emlékezetért felel.

A ’60-as évek után a ’90-es években is górcső alá került ez a folyamat – ekkor az egerek agyában lévő őssejtek felfedezése miatt, amik osztódás után különböző típusú sejtekké alakulnak át.

via GIPHY

Ez utóbbi eredmény is a queenslandieknek köszönhető, és azóta az emberi agy esetében is sikerült bizonyítani.

Most az egereken végzett legújabb kutatásból megtudhatjuk, hogy ezek az amigdalában fellelhető őssejtek teljes értékű neuronokká képesek fejlődni. Ezt az eredményt szeretnék a tudósok az emberek esetében is látni.

Még tisztázatlan kérdés többek között az is, hogy ezeknek az új idegsejteknek pontosan mi is a feladatuk, illetve hogy az agy hogyan használja őket. De az elhelyezkedésük van annyira érdekes, hogy további tanulmányozást igényelnek.

Az aggyal kapcsolatos, eleddig ismeretlennek tartott folyamatokról csak lassan hull le a lepel. De a neurogenezis lezajlásáról azt például már tudjuk, hogy az alkoholizálás lassítja az új sejtek képződését. Az itallal való leállás pedig megfordítja a folyamatot.

via GIPHY

Egy nemrég kijött tanulmány egészen odáig megy, hogy az agyba ültetett őssejtek meghosszabbíthatják az egerek élettartamát.

Ha el tudjuk érni valahogyan, hogy az amigdala új sejteket állítson elő, akkor új horizont fog nyílni a félelemmel kapcsolatos zavarok kezelésében. Akkor a szorongásos, a poszttraumás stressztől vagy a depressziótól szenvedő betegek is fellélegezhetnek majd.

véli Dhanisha Jhaveri, a tanulmány egyik szerzője.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló