Tudomány

Tovább akarsz élni? Menj szabadságra!

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.31 | 15:27

Egy 40 éven keresztül készült felmérés mondja ezt, úgyhogy elég valószínű, hogy igaz.

(kép: Pixabay)

A Helsinki Egyetem tudósai még a ’70-es évek közepén kezdték a kutatásukat, több mint 1200 férfi bevonásával. Olyan, akkor éppen középkorú férfiakat válogattak össze, akiknél a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye nagyobb volt, a rizikófaktorok közül legalább egy jelen volt az életükben, például magas volt a vérnyomásuk. A kutatás eredetileg erre koncentrált (egészen pontosan a vérnyomás és a halálozás között akartak párhuzamokat találni), de arra is megkérték a tesztalanyokat, hogy írják fel, mikor mennek például szabadságra. ez pedig érdekes eredményeket hozott.

via GIPHY

Az alanyokat két tesztcsoportra osztották, ez egyikben pedig a résztvevőknek az azt követő 5 évben nagyon kellett figyelniük magukra: egészséges táplálkozás, testmozgás, akinek pedig nem javult az állapota ettől, az gyógyszereket is kapott. Hozzájuk képest a másik csoport életébe nem avatkoztak bele az orvosok.

via GIPHY

Az 5 éves vizsgálati szakasz után a tudósok később 15, majd pedig 40 évvel később (2014-ben) újra elővették a tesztalanyokat. Az eredményeket összegző tanulmány most azt állapította meg, hogy 5 év alatt egészséges életmóddal valóban sikerült javítani a betegek állapotán, 15 év elteltével viszont többen haltak meg közülük, mint a csak kontrollcsoportként szolgáló, életvitelükön nem változtatók közül. A 40 évvel későbbi felmérés viszont kiegyenlített állást talált az egészségesen élők és a kontrollcsoport tagjainak elhalálozásai között.

via GIPHY

Ekkor jobban megnézték a begyűjtött adatokat, és arra jöttek rá, hogy azoknál nagyobb a halálozások száma, akiknek kevesebb szabadság állt a rendelkezésükre éves szinten. A kontrollcsoport tagjainak életkorára ez nem volt hatással (vagyis az egészségtelen életmódot nem lehet kijavítani némi vakációzással), a másik csapatnál viszont azok, akik 3 hétnél kevesebbet voltak szabin éves szinten, 37%-kal nőtt meg a halálozások aránya. Tehát hiába az egészségesebb élet, ha közben sztresszesek vagyunk, nem alszunk eleget, és szabadságra se tudunk menni rendesen!

forrás: Sciencs Alert


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló