Tudomány

Így lesz vége a világnak – Száz éven belül elpusztul a Föld élővilága?

  • Szerző:homarton
  • 2017.09.16 | 16:13

Nemrég jelent meg a tudományos szakíró, Peter Brannen könyve The Ends of the World címmel - a kötet elég súlyos képet fest az emberiség jövőjéről. Már nem sok van hátra a világ végéig, az viszont előre mutató, hogy nem csak a szokásos klímaváltozással kapcsolatos üres frázisokat ismételgeti, hanem konkrét példákkal levezeti, hogy hogyan pusztulhatnak ki teljes fajok a Földön a következő száz évben.

A szerző szerint a globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt az emberek az ivóvízért fognak háborúzni, a Föld élővilága pedig tömegesen kipusztul majd. Éhínség, természeti katasztrófák, gazdasági összeomlás, a vízért folyó harc, a Föld légköri hőmérsékeletének emelkedése – ezek mind-mind azok a tényezők, amelyek száz éven belül a világ elpusztulásához fognak vezetni.

Earth is trapped in an abusive relationship. WE can help her ???#climatechange

Jourdan Miller (@lovejourdan) által megosztott bejegyzés,

Közel a vég

Brannen szerint az éghajlatváltozás az emberiségre nézve is katasztrofális következményekkel jár majd. De hogyan jön el az ítélet napja? A tudományos szakújságíró könyvében összefoglalta azokat a folyamatokat, amelyek már évtizedek óta tartanak, és előbb-utóbb a világ végéhez vezetnek majd. Mi az oka annak például, hogy a természeti katasztrófák sokkal sűrűbben végeznek pusztítást, mint korábban? Többek között az, hogy az iparosodás óta 1 Celsius-fokkal emelkedett a Föld légkörének hőmérséklete.

A szerző részletesen leírja, hogy mi történne, ha az emberiség az összes rendelkezésére álló fosszilis nyersanyagot elhasználná. A bolygónk hőmérséklete 18 Celsius-fokkal emelkedne, a tengerszint pedig még magasabb lenne. Ez legalább olyan súlyos következménnyel járna, mint ami a nagyjából 300 millió évvel ezelőtt történt a perm korszak végén: ekkor a növény- és állatvilág jelentős része elpusztult.

Utolsó ítélet

A Guardian megkereste Matthew Hubert, a New Hampshire Egyetem paleoklimatológusát is, hogy mondja el véleményét a könyv állításai kapcsán. A professzor elmondta, hogy az éghajlatváltozáshoz az állatvilág egyes fajai könnyen alkalmazkodnának:

A gyíkok és a madarak simán átvészelnék.

A fő kérdés viszont az, hogy miként próbálná meg túlélni az emberiség: az élőhelyek felaprózódása miatt sokkal nehézkesebbé válna a lakóhelyváltoztatás. A klimatológus szerint ha a globális felmelegedés mértékét sikerülne 10 Celsus fok alá csökkenteni, akkor az emberek legalább nem kapnának hőgutát. Az mindenesetre biztos, hogy a modern világ egy harctérré fog változni, ahol sokan meghalnak majd – állítja a tudós.

A paleoklimatológus felhozta példának az 1977-es, több mint egy napon át tartó New York-i áramszünetet. Azon az éjszakán több ezer üzletet kifosztottak, a zavargásokban pedig a társadalom minden rétege részt vett: több ezer embert letartóztattak, az anyagi károkat pedig egymilliárd dollárra becsülték.

Háború a vízért

Az egyik legnagyobb problémát a klímamenekültek jelentik majd a fejlett világ számára. Az éghajlatváltozás és a vízhiány már most is hatással van a közel-keleti és afrikai régióban, legutóbb például 2010-ben Oroszországban egy hőhullám következtében 15 ezer ember hunyt el.

A World Resources Institute szerint a világon 33 országot fenyeget leginkább vízhiány, és ezek közül 14 a Közel-Keleten és Észak-Afrikában van. A helyzet viszont azért is súlyos, mert a gazdaságilag kevésbé fejlett országokra jellemző leginkább a nagymértékű népességnövekedés. Ezért aztán a legtöbben Európába próbálnak eljutni, és mint azt láttuk az elmúlt néhány évben, ilyen nagy mértékű migrációra az európai kormányok egyszerűen nincsenek felkészülve. Matthew Huber szerint a várható menekültválság a legrémisztőbb forgatókönyv: „Egyetlen gazdasági szakember sem modellezte még, hogy mi történik egy országgal, ha a lakosság 10%-a bevándorlóból áll”.

Mi fog elpusztulni, ha nő a Föld hőmérséklete?

Ha 1 fokkal emelkedik

Amennyiben a mostanihoz képest 1 fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, elpusztul a krill rákok populációja, amely a pingvinek fő táplálékforrása.

Ha 1,6 Celsius fokkal emelkedik

Elpusztul a tajga és az erdős tundra, ami a hiúz, a rénszarvas természetes élőhelye.

Ha 2 Celsius-fokkal, vagy többel nő

Ebben az esetben megkezdődik a nagytestű afrikai emlősök kipusztulása.

Ha 2,6 fokkal

Elpusztul az esőerdők élővilágának nagy része, olyan őshonos állatfajok, mint az orangután, jaguár vagy a lajhár.

Ha 4 Celsius fokot meghaladó növekedés történik

A fajok 70%-a kipusztul és megkezdődik a Föld elsivatagosodása.

Peter Brannen könyvét itt lehet megrendelni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló