Tudomány

Elszaporodnak a napkitörések

A következő években több napfolt és napkitörés várható, miután aktivitása új ciklusába lép a Nap.

A göttingeni Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS) kutatóinak számítása szerint a Nap 2019 decemberében aktivitási minimumot ért el. Új, nagyjából 11 éven át tartó ciklusa során a legerősebb aktivitást várhatóan 2024 novembere és 2026 márciusa között mutatja majd.

Ami a Nap felszínén történik, hatással van a Földre

“Az erőteljes aktivitású szakaszokban a Napból érkező heves részecske- és sugárzáskitörések a Földön is észlelhetők lesznek” – mondta Robert Cameron, az MPS kutatója. Legrosszabb esetben a napviharok miatt technikai rendszerek, például műholdak működésében léphetnek fel zavarok, sőt, ezek az űrhajósoknak is gondot okozhatnak. Az új napciklus a 25. a megbízható megfigyelések kezdete óta. A napaktivitás körülbelül 11 éves periódussal változik, amely éppen fele annak a 22 éves mágneses periodicitásnak, amelynek során

a Nap mágneses pólusai felcserélődnek.

A NASA és az amerikai nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) szakértőinek csoportja harminc éve foglalkozik az elkövetkező évek naptevékenységeinek megjövendölésével. Ez nem könnyű, mivel a Nap viselkedése “a megbízhatóság és a szeszélyesség egyedülálló összjátéka” – írták a göttingeni szakértők.

Cameron, aki maga is a kutatócsoport tagja, elmondta, sikerként könyvelhető el, hogy az évek során egyre pontosabbak a becsléseik. 2019 tavaszán októberre vagy novemberre jósolták az aktivitási minimum elérését.

Forrás: Ragazze.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló