Tudomány

Hatvan éve nem látott égi csodát láthatsz hamarosan!

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.22 | 09:18

Vasárnap és hétfőn különleges égi tüneménnyel kápráztat el bennünket a Jupiter.

Nagyon egyedi élményben lehet része azoknak, akik vasárnap és hétfőn felnéznek az égre. A Jupiter vasárnap ér a legközelebb Földünkhöz, hétfőn pedig bolygónk a Jupiter és a Nap közé kerül. Emiatt pedig a Jupiter szokatlanul fényes lesz – írja a Hirado.hu. Szeptember 26-án a Jupiter a lehető legközelebb ér a Földhöz pályáján, írja a cikk a space.com nyomán. Jövő hétfőn pedig a Föld a Jupiter és a Nap közé kerül.

A jelenség neve szemben állás azaz oppozíció.

Mivel a Nap ilyenkor nagyon erősen világítja meg a Jupitert, a bolygó különösen jól megfigyelhető lesz. Bár az oppozíció a Jupiter esetében 13 havonta esedékes, a hétfői jelenség mégis egyedi, a Föld Jupiter és Nap közé kerülése miatt. Ez a két jelenség nagyon ritkán esik időben olyan közel egymáshoz, ahogyan most fog.

A Jupiter körülbelül 590 millió kilométerre fogja megközelíteni a Földet.

Utoljára 1963 októberében láthattuk egyszerre ilyen közel és ennyire fényesnek a Jupitert. A szeptember 26-a előtti és utáni néhány napon már érdemes lesz a Jupitert figyelni, mert a bolygó látványa egyedülálló lesz: A Hold mellett a Jupiter lesz a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton.

Jupiter felett az ég: egészen elképesztő fotót készített a bolygóról a NASA


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.