Tudomány

Viharok! Munkára!

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.28 | 09:45

Egy japán mérnök szerint országa ötven évig tudna gazdálkodni abból az energiából, amit egy pusztító vihar ereje biztosíthat, ha ki tudnák nyerni. Van egy ötlete is, hogyan lehet a dolgot megvalósítani.

A tájfunokról általában akkor hallani a hírekben, amikor katasztrófa történik a nagy erejű trópusi viharok érkezésekor. Egy japán mérnök viszont azt szeretné, ha a viharok végre hasznot is hajtanának, nem csak kárt okoznának. Shimizu Atsushi ezért kicsit továbbgondolta a szélenergia-hasznosítás lehetőségeit, és tervezett egy viharturbinát. Prototípus is van már, így néz ki.

viharturbina

A japán mérnök ötlete egyáltalán nem tűnik őrültnek. Azt már az Egyesült Államokban működő, az óceáni térségeinek időjárását monitorozó állami hivatal kiszámolta egyszer, hogy egy kifejlett tájfun mennyi mozgási energiát szabadíthat el. Szerintük annyit, hogy ha az energiával meghajtanák a világ villamos áramot előállító erőműveit, egy napra ki lehetne kapcsolni az erőművek felét.

 

A turbinát elkészítő japán mérnök szerint egy tájfun 50 évre elegendő energiát képes biztosítani Japán számára, ha az általa tervezett turbinákkal munkára fogják. A prototípus tesztjéről videó is készült.

Nem véletlen, hogy a mérnök a szélenergia hasznosításán töri a fejét. Japánban a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa előtt úgy számoltak, hogy az országban felhasznált energia 60 százaléka származik majd atomerőművekből. A pusztító szökőár miatt bekövetkező atomkatasztrófa viszont megmutatta, mennyire veszélyes az atomenergia, és mennyire sérülékeny az ország.

shinjuku-nightlife-1431564-1278x397
Tokió, éjjel – fotó: Freeimages.com

Mióta az atomerőművek leálltak, Japán saját energiaszükségletének 84 százalékát importálja.

Természetesen korában is próbálkoztak már a szélenergia hasznosításával az országban. Shimizu Atsushi szerint az történt, hogy Európából szélkerekeket importáltak a cégek, amiket aztán be is üzemeltek. Az egész rendszer jól is működött addig, amíg be nem futott az első menetrendszerű tájfun. A sokkal kisebb terhelésre tervezett szélkerekek egy része összedőlt ezekben a viharokban.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
Ezek a legkedveltebb szexpózok
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 06.