Tudomány

3D nyomtatóval minden csontot ki tud pótolni tud az orvostudomány

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.29 | 06:23

Szintetikus alapanyagokból készül a szuperrugalmas műcsont, ami forradalmi újítást hozhat a csontok gyógyításában. Olcsó és hatékony, állatokon sikeresen tesztelték, pár éven belül embereken is kipróbálnák.

Az orvostudomány következő áttörése lehet a fejlesztés, amivel a csontok felépülését könnyítik meg. Természetes és szintetikus egyszerre, olyan kalciumfajta (hidroxiapatit) a fő alkotóeleme, amit az igazi csont is tartalmaz – ezt az anyagot már használják egyébként a gyógyászatban. Rendkívül törékeny, ezért a kutatók egy polimerrel keverték össze, hogy rugalmas legyen. Rugalmas lett.

szupercsont

Elkészültek a 3D nyomtató technológiával előállított első darabok, állatokon már több sikeres kísérletet elvégeztek velük.

Amikor először kinyomtattuk, nagyon meglepődtünk, hogy ha összenyomjuk vagy deformáljuk, egyből visszaugrik az eredeti formájába.”

– mondta egy sajtótájékoztatón Ramille Shah anyagtani professzor, az innovatív segédeszközről szóló tanulmány egyik szerzője.

Ragasztás és varrás nélkül könnyedén préselhetik be olyan helyekre, ahonnan a csont valamelyik része hiányzik. Rendkívül porózus (lyukacsos szerkezetű) és nagy a felszívóképessége, ami elősegíti a vérerek növekedését.

Őssejtekkel is végeztek rajta kísérleteket, az eredmény pedig biztató: beültetés után a sejtek növekedtek és saját ásványi anyagokat kezdtek termelni.

Még csak állatokon tesztelik

Három sikeres állatkísérletet végeztek el az új találmánnyal. Kísérleti egér bőre alá ültetve jól reagáltak a sejtek, gyorsan léptek kapcsolatba az élő szövetekkel anélkül, hogy bármilyen immunreakciót vagy gyulladást váltottak volna ki. Összerakták vele egy patkány gerincét és egy majom koponyáját is. Mindkét utóbbi esetben tökéletesen beépült az implantátum, a segítségével még új csont is növekedni kezdett a sérült területeken.

Egyelőre csak korlátozott számú kísérletet végezhettek el, tovább szeretnének próbálkozni állatokkal, de Shah elmondta, hogy mindenképpen ki kell próbálni embereken is. Azt reméli, hogy erre öt éven belül lesz lehetőségük.

Olcsó, tartós és személyre szabható

Szintetikus mivolta miatt olcsó a szupercsont előállítása, ráadásul szobahőmérsékleten elkészíthetik és hűtésre sincs szükség a tárolásához. Akár egy évig eláll csomagolásban, a kutatók szerint ideális lehet fejlődő országok számára is, ahol nincs pénz drágább anyagokra és technológiákra.

A 3D nyomtatásnak köszönhetően teljesen személyre szabható. Olyan nagyot nem állíthatunk, hogy megoldja a szervekre várakozó betegek problémáját, de kétségtelenül egy lépést jelent ebbe az irányba.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló