Tudomány

Miért ne utazhatnánk rakétával a Földön is?

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.29 | 13:43

A SpaceX alapítója a Világűrkongresszuson tartott előadást. Elárulta, pár év és felküldik az első embert a Marsra.

Elon Musktól eddig is megszokhattuk, hogy nagyszabású tervei vannak, ha a Mars vagy a Hold meghódításáról van szó. Most azonban még önmagán is túltett, és a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Congress) által szervezett idei Világűrkongresszuson olyan projektekről beszélt, amelyek az egész világot gyökeresen megváltoztathatják.

Az ausztráliai Adelaide városában tartott tudományos találkozón a Tesla és a Space X alapítója alapvetően két fontos tervet vázolt fel:

  • a Mars kolonizációját és a Big Fucking Rocket nevű, bolygók között is közlekedő rakéta tervét
  • Ezt a rakétát akár földi utazásokra is lehetne használni, így például egy 11 ezer kilométeres távot 39 perc alatt is meg lehetne tenni. Ennyi idő alatt el lehetne jutni mondjuk New Yorkból Sanghajba:

A Mars-, illetve a Hold-utazás koncepciója már korábban is szerepelt Musk víziói között, de a mostani kongresszuson főleg a projekt részleteiről beszélt. Az üzletember szerint 2022-ben már két, ember nélküli űrhajót küldenének a bolygóra, 2024-ben pedig további négy jármű indulna a Marsra, de ebből már két hajón emberek is utaznának.

Rakétával New Yorkból Sanghajba

De ami ennél is fontosabb: Musk bejelentett egy óriási rakétát, amelynek már az elnevezése is elég találó: egyszerűen csak Big Fucking Rocket (vagyis finoman fordítva Rohadt Nagy Rakéta) néven fut. Ezt az űrjárművet használnák a Mars-expedícióra, és a műholdak felbocsátására is, de alkalmas lenne földi utazásra is. Egy-egy rakéta utazás nagyjából száz embert bírna szállítani a kabinjában. A BFR univerzális felhasználású lenne, és ezzel kiváltaná a SpaceX összes többi rakétáját.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló