Tudomány

Ez a torony megeszi a szmogot

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.30 | 15:24

Újabban Budapesten is rendszeresen küzdeni kell a szmoggal, a kínai nagyvárosokban viszont szinte állandósultak a problémák a rendkívül egészségtelen levegő miatt. Nem véletlen, hogy pagodára hasonlít az a szmogevő építmény, amit egy holland dizájner és egy műszaki egyetem mérnökei közösen terveztek.

Gyönyörű – ezt írja a CNN arról a hét méter magas levegőtisztító toronyról, amit a pekingi dizájnhéten mutatott be egy holland tervező, Daan Roosegaarde. Ízlés kérdése. Végülis, az Árpád híd metrómegálló mellett található szellőzőket is láthatja szépnek valaki.

szmogevo1
A torony, amelyik szmoggal táplálkozik – fotó: studioroosegaarde.net

Ha az esztétikai élményen lehet is vitatkozni a hasznosságon talán nem: a tornyok szmogot esznek, ezzel megoldhatják néhány nagyváros levegőproblémáit. A tornyokat Pekingben mutatták be, ahol az év egy részében a napot sem lehet már látni a borzalmas szmogtól.

Halálos probléma

A világon évente hárommillió ember hal meg a levegő rossz minősége miatt, ha pedig nem változna semmi, ez a szám 2050-re megduplázódna – írta egy éve a Nature.

A problémát egy ilyen torony nyilván nem oldja meg, de aki szeretne legalább egy pár percig friss levegőt szippantani, annak jól jöhet, ha megáll a szmogevő tövében. A tervező a hollandiai Delft város jó nevű műszaki egyetemével közösen alkotta meg a tornyot, a légtisztítót a mérnökök rakták a szerkezetbe.

Úgy működik, mint egy kis méretű, otthoni levegőtisztító, az úgynevezett ionizátor. A levegő részecskéi közé pozitív töltésű ionokat helyez a szerkezet, ezek az ionok pedig magukhoz vonzzák a szmogot alkotó mikroszkopikus méretű porrészecskéket. A pozitív ionok és a hozzájuk tapadt apró porszemcséket azután a torony magába szívja. A torony belsejében egy negatív töltésű felületre tapadnak a koszrészecskék.

Azt a levegőt, amiben már nincs por, egy ventillátor juttatja ki a toronyból. A szerkezet közelében így szmogmentes buborék képződik, ahová be lehet állni mint eső elől az eresz alá.

szmogevo2
Vidámság a torony tövében – fotó: studioroosegaarde.net

A tervezők azt mondják, hogy a szmogevő torony óránként 30 ezer köbméternyi levegőt képes megtisztítani. Az egész szerkezet működéséhez csupán annyi áramra van szükség, ami egy sima otthoni porszívót is képes meghajtani.

Ékszer a lelke

Valamit viszont a levegőből kivont szemcsékkel is csinálni kell. Rosegaarde-nak erre is van megoldása: a szmogot alkotó port össze kell préselni, aztán az így kapott kövecskéket már bármire fel lehet használni. Akár ékszereket is lehet belőlük gyártani.

A projekthez kezdetben a Kickstarteren kezdtek pénzt gyűjteni az alkotók, de a már a kínai állam is lát fantáziát a dologban. A helyi környezetvédelmi minisztérium támogatja a projektet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló