Tudomány

Itt az AIDS gyógyszere: Megvan az első HIV fertőzött, aki meggyógyult

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.03 | 17:24

Egy 44 éves brit férfi kísérleti terápián vesz részt, és a kutatók szerint a HIV vírus már teljesen eltűnt a szervezetéből.

hiv-immune-system-1132182_1920

 

Az első HIV gyógyult egy brit kutatóintézet kísérleti kezelésén vesz részt. A kutatásban egy 50 fős orvoscsoport dolgozik. A National Institute for Health Research Office for Clinical Research Infrastructure vezetője, Mark Samuel szerint

fő célunk a HIV vírus eltüntetése a fertőzött szervezetből. Ez hatalmas kihívás, és még a folyamat elején járunk, de a mostani eredmény nagyon figyelemreméltó.

Eddig nem gyógyítottak, csak tünetmentes volt

Eddig ugyanis nem sikerült eltüntetni a HIV vírust a szervezetből, az antiretrovirális terápiák csak az aktív T-sejteket blokkolták, így a HIV fertőzött személy valójában nem gyógyult meg, csak tünetmentes maradt. A mostani kutatás célja, hogy az alvó T-sejteket is eltávolítsák a szervezetből, amelyek újratermelik a vírust. Ez a kutatás tehát kifejezetten a gyógyulásról szól:

Ez a terápia kifejezetten azt célozza, hogy törölje a testben összes HIV vírust, többek között alvó T-sejteket is.

– nyilatkozta professzor Sarah Fidler, az Imperial College London tanácsadó orvosa a kutatásról. A kezelésnek így két szakasza van. Egy új vakcina elpusztítja az aktív HIV fertőzött T-sejeteket, miközben egy Vorinostat nevű gyógyszer pedig közben aktiválja az alvó T-sejteket is, így mind kiiktatható.

A gyógyult beteg boldog Londonban

A betegről nem tudunk sokat: 44 éves, és Londonban szociális munkás, aki most boldog, de még óvatosan bizakodik:

Nagyszerű lenne, ha a kúra tényleg hatásos lenne. Az utolsó vérvizsgálat két hete történt, és nem volt kimutatható HIV vírus a szervezetemben.

Emellett Sarah Fidler még legalább öt évet kér, hogy biztos legyen az eljárás sikere, addig maradnak az eddigi antiretrovirális terápiák, amik nem gyógyítanak, csak tünetmentessé teszik a betegséget.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.