Tudomány

Három brit tudós kapta a fizikai Nobel-díjat

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.04 | 13:57

A japán biológiai Nobel után az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért három brit tudós kapta idén a fizikai Nobel-díjat. A díjátadó december 10-én lesz.

Három brit tudósnak ítélték oda idén a fizikai Nobel-díjat. David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeikért kapták az elismerést.

A Washingtoni Egyetem, a Princeton és a Brown Egyetem munkatársai az anyag szokatlan formáit tanulmányozták. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi indoklása szerint

úttörő munkájuknak köszönhetően kereshetővé váltak az anyag új, egzotikus formái.

A három kutató összesen 8 millió svéd koronával, vagyis 257 millió forinttal lett gazdagabb. Az összeg felét Thouless kapja, a másik felén Haldane és Kosterlitz osztozik.

Díjat ért a sejtek önemésztésének kutatása is

Hétfőn bejelentették az orvosi-élettani Nobel-díj idei nyertesét is: az elismerést Oszumi Josinorinak ítélték oda. A japán tudós a sejtek önemésztésével, természetes pusztulásával, vagyis az autofágiával kapcsolatos kutatásai miatt kapta meg a díjat.

Az indoklás szerint Josinori munkája

paradigmaváltást jelentett a természetes sejtpusztulás folyamatának, a sejtek újrahasznosulásának megértésében.

Emellett azt is kiemelték, hogy kutatása új lehetőségeket nyitott számos más, az autofágiával kapcsolatos fiziológiai folyamat megértésében és további kutatásában.

A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik meg Stockholmban.

The Nobel Peace Prize Award Ceremony 2015
Fotó: Ragnar Singsaas/Getty Imagesfotó: Fotó: Ragnar Singsaas/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.