Tudomány

Depressziós vagy? Így dolgozhatsz hatékonyan

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.16 | 07:56

Csak tavaly 1870 öngyilkosságot regisztráltak itthon a KSH adatai alapján, az ilyen halálesetek fő oka valamilyen mentális betegség, a legtöbb esetben depresszió. Csökkenőben van az öngyilkossági mutató, de a depresszió globálisan egyre több – jelenlegi becslések alapján 350 millió – embert érint. Mivel a legtöbb esetben nem ment fel a munka alól, érdemes átgondolni, milyen eszközökkel csökkenthetők a hatásai.

Pszichiáterek szerint a depresszió a 21. század nagy népbetegsége, Európában és az egész világon csak a szív-és érrendszeri betegségek előzik meg. A betegek 65 százaléka nem fordul orvoshoz a problémájával, pedig nem győzik hangsúlyozni az orvosok és a gyógyultak, hogy szakember tud a legkönnyebben segíteni.

Korábban depressziótól szenvedett a Huffington Post újságírója is, aki öt hasznos tanácsot fogalmazott meg arra, hogyan maradhatunk egyenesben a munkahelyünkön akkor, ha a mentális betegségtől szenvedünk.

1. Valld be a környezetednek, hogy beteg vagy

Barátokkal, támogató családdal és megértő főnökkel sokkal könnyebb átvészelni a bajt, mint egyedül. Ahhoz kell szerencse is, hogy kellően empatikus emberek vegyenek körül, de mindenkinek jobb, ha tudnak róla, hogy beteg vagy.

Egy munkahelyen alapvető dolog az együttműködés, így a vezetőknek is érdemes odafigyelni, hogy minden rendben van-e a munkavállalókkal mentálisan. Sőt, képesek kell lenniük megfelelően, kellő empátiával kezelni azt, akin látják, hogy nem azért nem a leghatékonyabb, mert egyszerűen nincs kedve dolgozni.

2. Ütemezz és vonj be másokat is

Depressziósan még a kisebb gondok is nagy ügynek tűnnek. Érdektelenné válik az ember és leterhelőnek érez minden feladatot, és hajlamos rossz hatással lenni a kollégáira is.

Jó lehet eltolni ilyenkor a nem sürgős feladatokat, nem halogatás, hanem pont az erősebb összpontosítás céljából. Ha tudod, hogy mikor mire kell odafigyelned, jobb döntéseket hozol és hatékonyabb leszel. Van, hogy egy probléma későbbre tolása hozza meg a megoldást.

Ha van rá módod, vonj be másokat is a projektjeidbe. Ehhez kell tehetség, hogy ne érezzék azt, hogy csak rájuk akarod tolni a nehezét. De ha ügyes vagy és mondjuk hajlandó arra, hogy te is segíts másokon, az osztozás hosszú távon mindenkinek win-win.

3. Alakíts ki kellemes környezetet magad körül

Ha valaki egy szocreál épület lepusztult irodájában dolgozik, az nyilván rossz alap, de itt nem is pont arról van szó, hogy maga a helyiség milyen. Az is segíthet, ha a saját környezeted tisztítod le és formálod kényelmesre, kellemesre.

Például:
– rakj rendet, rumliban nehezebb koncentrálni (kivéve, ha a zseni tényleg átlátja a káoszt és van szerencséd zseninek lenni)
– a növények jót tesznek a lelkünknek, tarts egyet az asztalon
– rakj ki a családodról vagy a barátaidról egy fotót
– ha teheted, dolgozz természetes fényben
– alakíts ki egy pihenésre alkalmas helyet, ha nem parasztok a kollégáid és megértik, hogy depressziótól szenvedsz.

4. Írj to-do listát minden nap

Ne csak a munkahelyi teendőkről, hanem mindenről. Mindig jó, ha van mire összpontosítanod, így kevesebbet gondolsz majd a problémáidra.

Mivel minden apró feladat elvégzése is lehet sikerélmény, jutalmazd meg magad, ha valamit megcsináltál. Sétálj egyet, miután lerendezted az emaileket, igyál egy kávét, ha leadtad a napi jelentést, nézz meg pár vicces videót, ha túl vagy a munka felén – bármi működhet, te döntöd el, hogy mi jár számodra élvezettel.

A betegség nehezebb napjaiban törekedj inkább az egyszerű feladatok elvégzésére.

5. Kerülj „flow”-állapotba

Akkor van benne valaki a flow-ban (magyarul az áramlásban), ha talál magának olyan feladatot, ami annyira érdekli és inspirálja, hogy annak az elvégzése lesz az első számú motivációja. Nem gondol közben másra, csak a megvalósításra váró projektre.

Így a figyelme nem a testi-lelki problémáira irányul, az energiáit pozitív értelemben felemészti az alkotás és a munka. Tulajdonképpen az történik ilyenkor, hogy úgy zárjuk ki a gondokat a fejünkből, hogy nem gondolunk rájuk. Depressziósként nehéz belépni ebbe a stádiumba, de nem lehetetlen.

Hazai siker a témában: a téma egyik legjelesebb kutatója magyar. Csíkszentmihályi Mihály könyvet is adott ki a flow-ról, az alábbi videóban pedig 18 percig beszél róla (magyar felirattal itt érhető el):

Összességében az a legfontosabb, hogy ismerd fel és vállald a betegségedet, valld be magadnak és másoknak is. Úgy tudsz tenni ellene, ha tudod, mivel állsz szemben. Nem vagyunk pszichológusok, ezért a fentieknél többet nem tudunk javasolni: ha úgy érzed, bajban vagy, fordulj szakemberhez.

(Nyitókép: pixabay.com)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Atomriadót rendelt el Putyin
  • szerző:nuus
  • 2023. 10. 02.
Teszt
Kell-e nekem egy ergonomikus egér?
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 19.
Bulvár
Meghalt Szirtes András
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 29.