Tudomány

Nagy a baj: gyilkos darázs jelent meg az erdőkben, embert is képes ölni

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.19 | 13:48

Egy tudóscsoport egy rendkívül különleges parazita darázsfajt azonosított a perui esőerdőben.

Az Amazonas környékén felfedezett óriásfejű darázs hátborzongató módon vadászik és táplálkozik: először megszúrja áldozatát, majd kiszívja a hemolimfáját, azután belülről felfalja zsákmányát.

A kutatók a Capitojoppa amazonica nevű darázst az Allpahuayo-Mishana Nemzeti Rezervátumban fedezték fel. A darázs akár 1,7 centiméteresre is megnőhet, és amikor negszúrja áldozatát, egyetlen petét helyez az élőlény testébe, miután kiszívta a hemolimfáját.
Hiánypótló videóval készültünk nektek, arról, hogy hogyan is lehet olcsón utazni. Az összes tuti tippet mutatjuk, nézz bele mielőtt tovább lapoznál 

A fajt felfedező doktorandusz, Brandon Claridge elmagyarázta, hogy a nőstény darázs először csápjaival vizsgálja meg a gazdaszervezetet annak érdekében, hogy megállapítsa, alkalmas-e minderre, majd tojócsövével elhelyezi a petét az áldozatban. A lárva, mely rövid idő alatt fejlődik ki, a gazdaállat testéből kifelé rágja magát, majd a szabadba jutva bebábozódik és kifejlett darázzsá válik.

Szerencsére a Capitojoppa amazonica ritkán támad emberekre, inkább hernyókra, bogarakra és pókokra specializálódott. Ez a faj csupán egyike annak a 109 új fajnak, amelyeket az utóbbi időben az perui természetvédelmi parkban azonosítottak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 24.