Tudomány

A műanyag zacskókat a Föld megmentésére vezették be annak idején

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.23 | 17:15

Az évszázadokon át lebomlani képtelen műanyag korunk egyik legnagyobb problémája. Ki hitte volna, hogy annak idején épp a Föld megmentése volt a cél?

Az 50-es évekig rengeteg papírtáskát fogyasztott el az emberiség, amihez tetemes mennyiségű fát kellett kivágni természetesen. A cél akkor az volt, hogy mielőbb tartós megoldás szülessen a problémára: egy olyan masszív verzió a hordozásra, ami újra és újra használható.

A svéd Gustaf Thulin találta fel a műanyag zacskót, de az ő fejében még az volt, hogy ezeket a táskákat újra és újra használjuk, így aztán nem kell annyi fát kivágni. A gond csak az, hogy az emberiség aztán belekényelmesedett ebbe a megoldásba, és újrafelhasználás helyett egyszerűen kidobta a műanyag zacsikat, milliárd tonnányi szemetet termelve ezzel az évtizedek során.

Ha azt hisszük, hogy a pamutzacsik segítenek a problémán, tévedünk: ezeknek a táskáknak az energiaigénye a készítési folyamat során óriási. Ahhoz, hogy egy nejlonzacskó fenntartható legyen, elég háromszor-ötször újrahasznosítani, még a pamuttáskát legalább 320-szor kell újra elővennünk ahhoz, hogy megérje gyártani.

Mit mond a fenntarthatósági szakember? Azt, hogy ne agyaljunk a nejlon-pamut-papír dilemmán, hanem használjuk azt a táskát, ami már megvan. Aztán használjuk újra, újra és újra, és ha elszakadt, javítsuk meg, ne dobjuk ki, amíg nem muszáj…

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • obsitos szerint:

    Majd amely országok SZERVEZETTEN teleszórták a tengereket-óceánokat hulladékkal – azokat kitakarítják – utána jön a lakosság megoldani a problémát !!!!!
    Ma már a szmogot is megpróbálják a LAKOSSÁGRA hárítani, mondván, hogy korszerűtlenül fűt !!!!!

Cikkajánló