Tudomány

Legyőzte a srác a leukémiát egy új kezeléssel

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.28 | 17:22

Az új kezelés nem gyógyszert használ, hanem megtanítja a sejteknek hogy felismerjék és elpusztítsák a rákos sejteket.

Illusztráció: 123rf.com

A gyermekkori leukémia különösen tragikus, a betegség gyorsan terjed, és nehezen gyógyítható. Debbie és Richard Lahti Kanadában, Torontóban is átélték ezt gyermekükkel, nyolc éven át harcolt a betegség ellen, és kétszer visszaesett. A leukémiát először a kisfiú, Cameron harmadik születésnapja után fedezték fel az orvosok, ezután a kicsi kemoterápiára járt, ami viszont úgy legyengítette az immunrendszerét, hogy egy sor más fertőzést is összeszedett.

Cameron három éves korától 15 éves koráig harcolt a folyton kiújuló betegséggel. de ezután a kemoterápia már nem működött, és az egyetlen rendelkezésre álló lehetőség Kanadában egy csontvelő-átültetés volt. A családnak azonban még akkor is kétségei voltak, és aggódtak az egész életen át tartó mellékhatások miatt, amelyek az eljárás után kialakulnak.

Kerestek, kutattak más lehetőségek után, és ekkor fedezték fel a kiméra antigén receptor (CAR) T-sejtterápia kezelést. A CAR-T sejtterápia alapvetően újratervezi a páciens sejtjeit annak érdekében, hogy képes legyen felismerni a rákot és megtámadni, aztán elpusztítani a rákos sejteket.

Általában az immunrendszer nem képes leküzdeni a leukémiás sejteket. A CAR-T sejtek technológiájával annyit csinálnuk, hogy immunsejteket veszünk ki a páciensből, elküldjük őket a laborba, ahol genetikailag módosítják a limfocitákat – a páciens immunsejtjeit.  Így most már felismerik a leukémiás sejteket, mint valami betolakodót, és megtámadják őket

– mondta Dr. Joerg Krueger a kezelés vezető orvosa. A kiméra eljárásnak hála Cameron meggyógyult a kezelhetetlennek hitt leukémiából számol be a kanadai Globalnews.  A gyógymód nagyon ígéretesnek tűnik, de még csak pár országban, köztük az Egyesült Államokban és Kanadában gyógyítanak kimérával.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló