Tudomány

Olyan szobrokat találtak Peruban, ami újraírhatja Amerika történetét

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.28 | 10:29
  • trendindex: 4

A gyerekgyilkos kultúra régebbi lehetett, mint gondolták.

Már idén áprilisban nagy port kavart, hogy a Peruban dolgozó régészek, akik az egykori Chimú kultúra fővárosában a régi Chan Chan városának romjain kutatnak, a földrész legnagyobb ritulási gyermekgyilkosságának nyomait találták meg. 140 gyerek holttestét, akiknek a szívét is kivették a szertartás alatt.

A Chimú kultúra az inkák előtti legnagyobb birodalom volt Dél-Amerikában, több mint 1000 kilométeren át húzódott Peru és Ecuador területén. Fénykorát a 15 században élte, amikor Chan Chan a fővárosuk pezsgő nagyvárosként központja volt a régiónak. A Chimú kultúrát ezután az inkák rombolták le, átvéve sok mindent a magas építészeti és államvezetési tudással rendelekző királyságtól, a Chan Chan megszállása után az összes mesterembert a saját birodalmukba, az inka fővárosba szállították.

Csakhogy most a régészek perui főváros Lima melletti ásatásokon a régészek egy csapata kis folyosót talált, ami egy gazdagon díszített ünnepi belső udvarhoz vezet. A folyosón apró kb. 70 cenitméter magas emberszobrok vannak, egy részük pajzsokat és lándzsákat tart, más zobrok le vannak fejezve. A kis szobrok csodálatosan épek, egy részük agyagból készült kissé baljóslatú bézs színű maszkot visel az arcán. A folyosó többi részét hullám motívumokkal, és állatfigurákkal díszítették, köztük macskákkal és holds állatokkal. Ami igazán meglepő, hogy a lelet 1100 körül épülhetett, vagyis jóval a Chan Chan kultúra és a Chimú birodalom előtt is működött itt egy bonyolult épületeket építő, hasonló hitvilágú civilizáció.

A feltárásról készített film:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.