Tudomány

Az Alzheimer-kór tényleg nem az agyban kezdődik?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.02 | 07:23

Egy kanadai-kínai kutatás szerint a véráram viszi a kórt a koponyába, amikor a vér-agy gát már nem bír a túl sok veszélyes fehérjével.

A NY Daily News azt a meglepő megállapítást hozza, miszerint már a koponyán kívül elindul az Alzheimer-kór kifejlődése. A Molecular Psychiatry magazinban közzétett új tanulmány szerint a test más pontjából kerül az agyba a betegség kiváltója. Emiatt az eredmény miatt a jövőben az Alzheimer-kórral kapcsolatban több mindent át kell majd gondolni:

Úgy tekintünk erre a betegségre, mint ami csakis az agyat érinti. De az egész testet is tanulmányoznunk kell, hogy megérthessük, hogyan kerül a fejbe a kór. Így tudjuk majd hatékonyabban megállítani.

– nyilatkozta a kanadai British Columbia Egyetem pszichiátere. Weihong Song és csapata parabiózis, azaz két egér keringésének összekapcsolása nyomán jutott erre a megállapításra: sebészetileg oldották meg, hogy az állatok közös vérkészleten osztozzanak.

Egy egészséges egeret, amelyik nem volt hajlamos Alzheimerre, kötöttek össze egy olyan példánnyal, amelyiknek a proteinjeit korábban módosították. A megemelkedett béta-amiloid fehérje-szint ugyanis jelentős szerepet játszik a kór létrejöttében. Pár hónap múltán az egészséges állatnál kialakult a betegség, egyéb agyi károsodásokkal együtt.

Ezt a fehérjét a vérlemezkék, véredények és izmok állítják elő, elővegyülete pedig számos szervben is megtalálható. Eddig kérdéses volt, hogy az agyba kívülről bekerülő béta-amiloid eredményezhet-e Alzheimert, de ez a kínai szakemberek bevonásával készült tanulmány egyértelművé teszi, hogy igen.

A vér-agy gát gyengül, ahogy öregszünk. Egyre több amiloidot enged be a fejbe, ami hozzáadódik ahhoz, amit az agy maga megtermel. Így gyorsul fel a hanyatlási folyamat.

Amerikában több, mint ötmillió ember él Alzheimerrel, akiknek kedvező terápiás megoldást lehetne kifejleszteni, ha a gyógykezelés nem az agyat célozná, hanem inkább a vesét vagy a májat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló