Tudomány

Színes képen a rommá tört európai Mars-szonda

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.04 | 12:06

A Roszkozmosz és az ESA közös leszállóegységének landolása nem tartozik az űrkutatás sikerei közé. Jól látható eredménye azonban lett: egy nagy fekete folt a bolygón.

Az ExoMars projekt Schiaparelli nevű leszállóegységének október 19-én kellett volna leszállnia a Marson. A landolás azonban nem úgy történt, ahogy az űreszköz tervezői várták: a lander zuhanását lassító ejtőernyő túl hamar vált le, a fékezőrakéták hamar gyulladtak be és nem működtek elég ideig. A hibák eredőjeként pedig a leszállóegység 300 kilométer per órás sebességgel csapódott bele a bolygó felszínébe.

exomars para

A hibát jelezte, hogy a leszállás után nem sikerült jelet fogni az eszközről. Később pedig az első fekete-fehér képek megerősítették, hogy Mars-járó helyett egy kráter van csak a landolás helyén. A legfrissebb és eddigi legnagyobb felbontású bizonyítékot a NASA MRO szondája készítette, ezen színesben látszik a félresikerült leszállás.

Az ExoMars a hiba ellenére sem számít teljes kudarcnak. A Trace Gas Orbiter keringőegység, a bolygó felett keringve fékezi le magát. A tudományos misszióját 2017 második felében kezdi meg: adatokat fog gyűjteni a Mars légkörében található gázokról, különös tekintettel a metánra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló